Kiemelt

Rotter Lajosra emlékezünk

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata, a Gépipari Tudományos Egyesület és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület meghívja Önt 2024. július 20-án 10:30 órakor Rotter Lajos születésének évfordulóján tartandó koszorúzási...

bővebben

Kezdőlap 5 Kamarai hírek 5 Jövőipari Tudományos és Technológiai Park

Jövőipari Tudományos és Technológiai Park

márc 25, 2022 | Kamarai hírek

57,5 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a kormány a három, újonnan megalakuló tudományos park részére – mondta a pénzügyminiszter március 25-én Zsámbékon.

Az Óbudai Egyetem és Zsámbék Város Önkormányzata konzorciumban együttműködve létrehozta a Jövőipari Tudományos és Innovációs Parkot. Az országos összehasonlításban is nagyarányú fejlesztés jelentős mértékben járul hozzá a helyi kutatás-fejlesztési és az innovációs tevékenység megerősödéséhez, illetve komoly szerepe lesz a nemzetgazdaság lehetőségeinek kiterjesztésében is.
Kis településként is mertünk nagyot álmodni, és az álmunk megvalósításában sokan mellénk álltak. Sok év munkájának eredményét ünnepelhetjük ma – mondta Horváth László Zsámbék város polgármestere.
Az Óbudai Egyetem is a modellváltó egyetemek sorába lépett, ezzel párhuzamosan a tavalyi év során három tudományos-innovációs park pályázatot nyújtott be az Innovációs és Technológiai Minisztérium felé. Ez Székesfehérvár tekintetében mechatronikai, Kaposvár tekintetében okosipari és Zsámbék tekintetében jövőipari fejlesztési pályát és lehetőséget jelent – fogalmazott prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

A magyar kormány az elmúlt időszakban több olyan programot indított, amely azt a célt szolgálja, hogy a jövőnek ne csupán passzív szemlélői, de alakítói tudjunk lenni – mondta a rendezvényen Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette, „a tudásvezérelt technológiák beépítése a gazdaságba csak az egyetemek és a gazdaság szoros együttműködésével valósulhat meg. Ez volt a mozgatórugója annak a döntésnek, amely a tudományos, azaz science parkok létrehozását jelentette.” A cél a gazdaság, az egyetemi világ és a kutatások lehető legmagasabb szintű összekapcsolódása.
A rendezvényen nem csak a bekapcsolódó vállalkozások írták alá szándéknyilatkozatukat, de mivel a bemutatott zsámbéki jövőipari park egyik fontos kutatási területe a kiberbiztonság lesz, ezért az Óbudai Egyetem kezdeményezésére aláírásra került a Magyar Kiberbiztonsági Klaszter alapító okirata is, amelyet az Óbudai Egyetem jegyez több vállalkozással közösen.

Fotó: Nógrádi Tímea

Reálértelmiség
A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten európai uniós támogatással – közölte a Főpolgármesteri Hivatal július 11-én. A majdnem 1,4 millió eurós, uniós támogatású, nemzetközi projektben Budapest mellett részt vesz az...

bővebben

Szőllőssy Gábor

Elnök

Kategóriák