Kiemelt

Rotter Lajosra emlékezünk

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata, a Gépipari Tudományos Egyesület és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület meghívja Önt 2024. július 20-án 10:30 órakor Rotter Lajos születésének évfordulóján tartandó koszorúzási...

bővebben

Kezdőlap 5 Kamarai hírek 5 Építőipari Nívódíjat kapott a Liszt Ferenc Repülőtér egyik óriáshangára

Építőipari Nívódíjat kapott a Liszt Ferenc Repülőtér egyik óriáshangára

máj 2, 2024 | Kamarai hírek

A magyar légi ipar sikerét mutatja a Liszt Ferenc repülőtéren felépült óriáshangár, amelyben akár a világ egyik legnagyobb méretű repülőgépe, a Boeing 747-es is elférne. A létesítmény egyszerre megduplázta a magyar légijármű karbantartó vállalat kapacitását, és így a korábbi 4-6 helyett egyszerre akár 10-12 repülőgép egyidejű fogadását is tudják vállalni. Szőllőssy Gábor BPMK-elnök az Építőipari Nívódíj emléktáblájának avatásán tartott beszédében elmondta: „Mindig örömteli, ha egy új létesítmény beváltja a hozzá fűzött célokat a mindennapok során, emellett építészeti és mérnöki szempontból egyaránt kiemelkedő. Ehhez az építtető, a tervező és a kivitelező példás együttműködésére van szükség, ami ennek a hangárnak a megvalósítása során végig megvolt. Gratulálok minden résztvevőnek, akik közös munkával megteremtették ezt a hangárépületet.”

Az elmúlt két évben jelentősen hozzájárult az Aeroplex, és ezáltal a magyar légi ipar sikeréhez a Liszt Ferenc repülőtéren felépült óriáshangár, amelyben akár a világ egyik legnagyobb méretű repülőgépe, a Boeing 747-es is elférne. A létesítmény egyszerre megduplázta a magyar légijármű karbantartó vállalat kapacitását, és így a korábbi 4-6 helyett egyszerre akár 10-12 repülőgép egyidejű fogadását is tudják vállalni. Ezzel a teljesítménnyel pedig az Aeroplex ma már a legnagyobb független repülőgép karbantartó szolgáltatói között versenyez az európai piacon.

Demény Árpád, az Aeroplex ügyvezető igazgatója az avató ünnepségen elmondta: „A hangár egy igazi sikertörténet, amely jó pillanatban, a legjobb helyen valósult meg. Nagyon örömteli, és egyben komoly pozitív megerősítés számunkra az Építőipari Nívódíj, hiszen ez egy újabb érv, amiért büszkék lehetünk erre a nagyszerű építményre. Köszönjük az építőipari szakmának az elismerést, és mindenkinek, akik hozzájárultak a megvalósításhoz, amivel nemcsak az Aeroplex, hanem a magyar légi ipar is gazdagabb lett.”

Szőllőssy Gábor, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke az Építőipari Nívódíj emléktáblájának avatásán tartott beszédében elmondta: „Mindig örömteli, ha egy új létesítmény beváltja a hozzá fűzött célokat a mindennapok során, emellett építészeti és mérnöki szempontból egyaránt kiemelkedő. Ehhez az építtető, a tervező és a kivitelező példás együttműködésére van szükség, ami ennek a hangárnak a megvalósítása során végig megvolt. Gratulálok minden résztvevőnek, akik közös munkával megteremtették ezt a hangárépületet.”

Az Építőipari Nívódíjat az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) alapította 1999-ben. A díj célja egyebek mellett, hogy szakmai elismerést adjanak a kiemelkedő építészeti-műszaki színvonalon megvalósított építményeknek. A repülőgép-karbantartó hangárért odaítélt díjat az Aeroplex az ipari és energetikai építmény kategóriában vehette át.

A létesítmény építése 2020 októberében kezdődött, ami a Covid által sújtott légiközlekedésben ambiciózus vállalkozás volt. A fejlesztés azonban kifizetődő lett. A tervezettnél fél évvel korábban elkészült 8200 négyzetméteres hangárt rögtön használatba vette az Aeroplex. A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően a vállalat rekord eredményt ért el 2022-ben és 2023-ban.

A széles törzsű hangár a legkorszerűbb energetikai szabványok szerint épült, így a hatalmas belmagasság ellenére is megfelelő komfortot biztosít. A létesítmény hűtéséről és fűtéséről hőszivattyús rendszer gondoskodik, így nemcsak télen, hanem nyáron is egyenletes a benti hőmérséklet.

Az Aeroplex beruházása az új hangár megépítésén túl a repülőgépek karbantartásához szükséges célszerszámokat, gépeket is magában foglalta. A teljes költség elérte a 10 milliárd forintot.

Reálértelmiség
A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten európai uniós támogatással – közölte a Főpolgármesteri Hivatal július 11-én. A majdnem 1,4 millió eurós, uniós támogatású, nemzetközi projektben Budapest mellett részt vesz az...

bővebben

Szőllőssy Gábor

Elnök

Kategóriák