Kiemelt

Rotter Lajosra emlékezünk

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata, a Gépipari Tudományos Egyesület és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület meghívja Önt 2024. július 20-án 10:30 órakor Rotter Lajos születésének évfordulóján tartandó koszorúzási...

bővebben

Kezdőlap 5 Reálértelmiség 5 A SpaceX raktétájával sikeresen felbocsátották a BME ötödik kisműholdját

A SpaceX raktétájával sikeresen felbocsátották a BME ötödik kisműholdját

jún 14, 2023 | Reálértelmiség

A SpaceX Falcon 9-es rakétájának Transporter 8 missziójában a kaliforniai Vandenberg űrközpontból felbocsátották a Műegyetem MRC-100 műholdját.

A felbocsátás élő közvetítésének felvétele megtekinthető a SpaceX honlapján és a videomegosztó portálokon. A rakéta elemelkedése utáni 01:20:16 percben sikeresen levált a hasznos terhet alkotó egységről a műholdunkat is szállító ION SCV-011 űreszköz, mely az olasz DOrbit cég műholdplatformjaként a vállalás szerint legkorábban 7 nap múlva állítja pályára az ötödik műegyetemi kisműholdat. Az MRC-100 pályára állása után még várni kell az akkumulátor feltöltődésére, mivel az a decemberi kiszállítás és a nagyobb műholdba telepítés óta lemerült. Amint elegendő energiát gyűjt a napelemek segítségével – ezzel biztosítja műholdunk tápellátását – bekapcsolnak a rendszerei, majd megfelelő akkumulátor-töltöttségi szint esetén megkezdi a rádióadást, becslések szerint 7-14 napon belül.
A műegyetemi fejlesztői csapatnak eddig minden PocketQube kategóriájú műhold küldetése sikeres volt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen évtizedek óta folyik űrkutatáshoz, űrtechnológiához kapcsolódó tevékenység, melynek újabb fontos mérföldkövét jelenti az MRC-100 és világűrbe juttatása. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar vezetésével, az Építőmérnöki, Gépészmérnöki, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki, valamint a Természettudományi Kar össze-fogásával Magyarországon egyedülálló űrmérnöki mesterképzési programot is indított 2022-ben.
A Műegyetemi Rádió Club fennállásának századik évfordulójának tiszteletére elnevezett MRC-100 műhold vételére és vezérlésére a földi állomásokon (BME E épület teteje és Érd) minden készen áll. Emellett a világ rádióamatőrei közül is számos állomás várja műholdunk jeleit és továbbítja majd a fejlesztőknek. Az MRC-100 kisműholddal kapcsolatos hírekről, fejleményekről az űreszköz honlapján számol be a csapat.

Reálértelmiség
A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten európai uniós támogatással – közölte a Főpolgármesteri Hivatal július 11-én. A majdnem 1,4 millió eurós, uniós támogatású, nemzetközi projektben Budapest mellett részt vesz az...

bővebben

Szőllőssy Gábor

Elnök

Kategóriák