Kiemelt

Rotter Lajosra emlékezünk

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata, a Gépipari Tudományos Egyesület és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület meghívja Önt 2024. július 20-án 10:30 órakor Rotter Lajos születésének évfordulóján tartandó koszorúzási...

bővebben

Kezdőlap 5 Kiemelt 5 A Magyar József-díj átadása

A Magyar József-díj átadása

jún 26, 2024 | Kiemelt

Az MMK Gépészeti Tagozata a tagozat elődeit, hagyományait tiszteletben tartva és alapító elnökére prof. dr. Magyar Józsefre emlékezve a tagozat szakmai és szervezeti munkájának érdekében végzett kimagasló közéleti, szakmai vagy kamarai tevékenység elismerésére – dr. Borbás Lajos professor emeritus javaslatára – Magyar József-díjat alapított.

A tagozat kihelyezett, ünnepi elnökségi ülést tartott május 30-án a BPMK székhelyén. Gonda Zoltán, a Gépészeti Tagozat elnöke és a vendéglátó Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki kamara részéről Szőllőssy Gábor elnök köszöntötte az ülés résztvevőit és vendégeit. Dr. Magyar József, a tagozat alapító elnökének családja részéről Magyar Krisztina és Horváth András, a BME Gép- és Terméktervezés Tanszék részéről dr. Horák Péter tanszékvezető, dr. Marosfalvi János c. egyetemi tanár és Miklós Vilmosné főmunkatárs vett részt az ülésen.

Dr. Ronkay Ferenc számára – 80. életévének betöltése alkalmából – a Gépészeti Tagozat elnöksége a több évtizedes együttműködést és a közös munkát megköszönve díszoklevelet adományozott, melyet Gonda Zoltán a tagozat elnöke adott át.

Az ülés következő részében Magyar József professzor egyetemi tevékenységeiről dr. Horák Péter tartott előadást Karsai Géza írása és képei nyomán, majd dr. Borbás Lajos az alapító elnök szakmai és kamarai munkásságából emelt ki jelentős epizódokat.

A díjról, alapításáról és sajátosságairól dr. Oldal István, a Gépészeti tagozat alelnöke beszélt. Dr. Bánó Imre személyes emlékeit is felidézte Magyar József 1950-es, 60-as évekbeli egyetemi tevékenysége kapcsán, majd elmondta az első díjazott méltatását.

A Gépészeti Tagozat elnökségének döntése értelmében az első Magyar József-díjat Kassai Ferenc, a BPMK tiszteletbeli elnöke kapta, a Gépészeti Tagozat érdekében végzett tevékenységéért, a több évtizedes együttműködésért. Többek között a Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás kiállítás sorozat létrehozásában (Brüsszelben, az MTA-n, a BME-n és más helyszíneken), az id. Rubik Ernő Emléknapok szervezésében, a Bánki Donát Emlékhónap megvalósításában, az e-mobilitás másképpen konferenciasorozat szervezésében és támogatásában, együttműködve a Gépészeti Tagozat alapító elnökével, dr. Magyar József professzor úrral, majd több éven keresztül dr. M. Csizmadia Béla professzorral.

Kassai Ferencnek a díjat Szőllőssy Gábor BPMK-elnök és Gonda Zoltán tagozati elnök nyújtotta át.

Az ülés munkaszakaszában a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara és a Gépészeti Tagozat kapcsolata, az elmúlt évek közös tevékenységeinek áttekintése, a további együttműködés megtárgyalása került sorra, majd beszámoló hangzott el a Gépészeti Tagozat előző elnökségi ülését követő tagozati és tagozatot érintő eseményekről. Dr. Dévényi László a diplomadíj aktualitásairól, dr. Borbás Lajos a tanúsítványok, minősítések, jogosultságok helyzetéről, dr. Bánó Imre és Veres Sándor a továbbképzésekről beszélt. Gonda Zoltán röviden ismertette a következő időszak tervezett rendezvényeit, melyek a Bánki Donát Emléknap, kihelyezett ülés és koszorúzás Agárdon, megemlékezés és előadás Rotter Lajosról a Hármashatárhegyen.

Reálértelmiség
A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten európai uniós támogatással – közölte a Főpolgármesteri Hivatal július 11-én. A majdnem 1,4 millió eurós, uniós támogatású, nemzetközi projektben Budapest mellett részt vesz az...

bővebben

Szőllőssy Gábor

Elnök

Kategóriák