BPMK

Alagút- és Mélyépítő Szakmai Nap

A Magyar Alagútépítő Egyesület november 11-12-én tartotta Alagút- és Mélyépítő Szakmai Napját a Benczúr Hotelben. A korábbi konferenciákhoz hasonlóan a szervezők célja idén is a felszín alatti műszaki létesítmények aktuális hazai és egyes érdekes külföldi tervezési, kivitelezési példáinak bemutatása volt.

A rendezvényen szó volt a földalatti terek közlekedési, ipari, energiagazdálkodási, tárolási és parkolási célú felhasználásáról, és az alagút- és mélyépítési projektek minőségbiztosítási kérdéseiről is. A szakmai kérdések megvitatásán felül, a rendezvény lehetőséget adott a szervezet által alapított díjak ünnepélyes átadására is, Kassai Ferenc BPMK elnök közreműködésével.
Kassai Ferenc megnyitójában úgy fogalmazott: nekünk éptőmérnököknek a közlekedés-építés és ezen belül a föld alatti térrel/terekkel való gazdálkodás különösen fontos és izgalmas feladatot jelent, mind a vasúti, mind a gyorsforgalmi utak építése tekintetében. De nem elhanyagolható a városokon, településeken belül az ún. „álló” közlekedés, a parkolások megoldásában sem. Mindezeket úgy kell mérnökeinknek megoldani, hogy ne tegyenek kárt természeti és épített környezetünkben és legyenek figyelemmel a környezet megóvására. Az előadók bemutatják a jelenleg folyó hazai beruházásokat és a jelen kihívásainak megfelelően fölrajzolják a soron következő tennivalókat, és a közlekedési ágazatok szakmai elvárásainak tükrében adnak ajánlatot, megoldási módokat. Nem elhanyagolható témakör ezen létesítmények minőségbiztosítása, amely a közlekedésbiztonságot szolgálja. A közlekedésbiztonságét, mert ez mindennapi életünk egyik meghatározó eleme is, de azt is mondhatnám, hogy bizonyos értelemben a szakmai munka fokmérőjévé vált ez a fogalom.
A BPMK elnöke e gondolatokkal kívánt az előadóknak és a rendezvény minden résztvevőjének jó munkát, értékes tapasztalatcserét.