BPMK

BIM szakmai nap

BIM az építési projekt használata esetén címmel rendezett szakmai napot május 17-én a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara. A konferencia előadói a Bécsi Műszaki Egyetem docense, Iva Kovacic, és oktatója, Lars Oberwinter voltak.

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke megnyitó beszédében kiemelte: az építés csapatmunka, összetett alkotói tevékenység, benne együtt valósul meg a mérnöki tervezés, a kivitelezés, a megépítés folyamata, a munka eredménye pedig úgy foglalható össze, hogy az elkészült alkotás kiszolgálja az építtető igényeit, eleget tesz a funkcionális elvárásoknak, és megjelenésével gazdagítja a környezetét. Annak ellenére, hogy a BIM eredetileg épületekre készült informatikai rendszer, kiterjeszthető egy város vagy település egészére. Használható az utak és közművek tervezése és kivitelezése során, nem utolsó sorban az intelligens 3D városmodell kialakításában.
Az intelligens szakágak, mint alrendszerek együttesen képesek az intelligens város vagy település megalkotására. Megállapíthatjuk, hogy az épületinformációs modellezés képes megváltoztatni az építést az építészeti, a mérnöki tervezési és a kivitelezési vállalkozások során.
Ehhez a csapatmunkához ad rendkívül nagy segítséget a BIM rendszer. Egyértelmű tehát, hogy a BIM a jövő útja. Meg kell ismernünk minden részletét – egészítette kis dr. Kiss Jenő, az MMK Építési Tagozatának elnöke.