BPMK

Innovációs konferencia

A Pest Megyei és az érdi Kereskedelmi és Iparkamara szeptember 7-én „Az innováció-alapú fejlesztés lehetőségei” címmel rendezett konferenciát a Magyar-Szlovák Üzleti és Tájékoztatási Központban Törökbálinton. A konferencia kísérőprogramjaként bemutatkozott a BPMK vándorkiállítása, a Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen-jövő elnevezésű tárlat.

Az előadások az innovációt ”befolyásoló” tényezők közötti tudásáramlás jelentőségét hangsúlyozták, vagyis hogy mennyire fontos a kapcsolat a helyi termelési rendszerek (ipari környezet) és a különböző innovációs szereplők (vállalatok, felsőoktatási intézmények, hídképző intézmények) között.

A konferenciát dr. Vereczkey Zoltán, a PMKIK elnöke nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket és elmondta, hogy a Magyar- Szlovák üzleti és Tájékoztatási Központ a szlovák-magyar határokon átnyúló program keretében EU-s források felhasználásával épülhetett meg. A délelőtti előadások moderátora Ongjerth Richárd volt a MUT részéről, aki szerint az innováció lényege, hogy a fejlesztési eredmények a gyakorlatban jelenjenek meg. Alessandro Bianciarditól halhattunk előadást a „Biomimikri: Egy új megközelítés a fenntartható innováció "címmel. Elmondta, hogy az innováció fenntarthatósága megköveteli a rendszerszintű gondolkodást és a természet megfigyelése az innováció alapelveit segítheti. Előadást tartott a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) alelnöke, Deme Gábor a magyarországi innovációról. Bemutatta a MISZ történetét az lapítástól 1990-től napjainkig.
Bonyhády Elek, az Innovációs Klub elnöke a PMKIK Innovációs Klub tevékenységéről és célkitűzéseiről tartott előadást. Kifejtette, hogy az innováció a gazdaság hajtóereje kell legyen, de elengedhetetlen a menedzselési háttér. Kiemelte, hogy a PMKIK-nak kiváló a kapcsolata a Pest megyei önkormányzattal.

A mérnökkiállítást a Budapesti és Pest Megyei Mérnök Kamara alelnöke, Némethy Zoltán nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a kiállítás neves műszaki szakemberekről és az általuk elért világhírű eredményeikről szól, azokról a műszaki alkotókról, akik nem álltak meg a kutatásnál, a cikkek írásánál, hanem végigvitték a folyamatot, mai kifejezéssel élve, innovatív alkotók voltak. Ennek kapcsán beszélt a jelenkor felsőfokú oktatásának túlméretezettségéről, mely elszívó hatása miatt nem biztosítja az ipar által igényelt technikusi és szakmunkás létszámot, így az innovatív folyamat gyakran nincs végrehajtva.  Szükséges az oktatás minőségi színvonalának emelése. Elmondta: mindannyiunk – de különösen a felnövekvő nemzedék - számára lényeges, hogy széles körben megismertessük a magyar mérnöki kreativitás eredményeit. Javasolta az iparkamarának, hogy a kiállítást – amely még két hétig látogatható – mutassák be a környék iskolásainak is.

Sándor Tamás adjunktus, oktatási igazgatóhelyettes „Kompetencia és projekt alapú oktatás az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán” címmel tartott előadást. A gödöllői Szent István Egyetemről dr. Urbányi Béla tanszékvezető egyetemi tanár „Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban?” címmel tartott izgalmas előadást. Elmondta, hogy az innovációval való foglalkozás eredményeként a tanszékének dolgozói az oktatás költségeihez több mint 60%-kal járulnak hozzá, alacsony az állami hozzájárulás igénybevétele. Dr. Zsebik Albin, a Budapesti és Pest megyei Mérnök Kamara elnökségi tagja "Innovációs ötletbörzék tapasztalatai" címmel tartott előadást. A BPMK az innovációs célkitűzések megvalósításának támogatása érdekében a KIC InnoEnergy (www.kic-innoenergy.com) programhoz is csatlakozva szervezett innovációs ötletbörzéket. Dr. Zsebik Albin hangsúlyozta, hogy az innováció nem cél, hanem eszköz a gazdaság fejlesztéséhez. Az innovációs ötletbörzék segítik az együttműködést a vállalkozókkal. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a BME-vel közösen a mérnökiskolák keretében írja ki a feladatokat a mérnökhallgatók részére. Az előadáson az ötletbörzék tapasztalatainak ismertetése mellett néhány ötlet is bemutatásra került. Andó Zoltán például személyesen mutatta be FluidKAT katalitikus izzóterek és alkalmazások nevű ötletét. Bacsa László technológiai transzfer igazgató (Technopolitan Zrt.) „Fiatal tehetségekkel megvalósuló innovációs fejlesztések vállalkozások számára" ismertette a Demola-Budapest szerepét és a Demola nemzetközi hálózatot. (A programok megtalálhatók a www.demola.net honlapon.)

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület tiszteletbeli elnöke, dr. Victor András főiskolai tanár „Fenntartható Ipar” címmel tartott nagysikerű előadást.

A rendezvény ideje alatt díjmentes konzultációkra is lehetőség nyílt. Az ATEKNEA Solutions Hungary Kft. képviselője várta a kutatással-fejlesztéssel foglakozó cégeket, akiket a HORIZONT 2020 brüsszeli pályázati lehetőségek érdekelnek. http://ateknea.com/hu/

Az ECC Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet munkatársa várta azokat, akik profi pályázatírót keresnek, pályázati, finanszírozási lehetőségek után érdeklődnek, és piaci ismereteiket bővítenék. http://www.european.hu/

A konferencián a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara részéről részt vett még Bocsák István, a BPMK FB elnöke és Makra Magdolna tanácsadó.

Az előadók prezentációját, a rendezvényen készült fotókat, és az Érd Tv
rövid hírösszefoglalóját az alábbi linkekre kattintva tekintheti meg!

http://notes.pmkik.hu/world/pmkikweb.nsf/all/Innovacios_konferencia_2015_szeptember_7-en_elhangzott_eloadasok

http://erdmost.hu/2015/09/09/az-innovacio-alapu-fejlesztes-lehetosegei/