BPMK

Minőség és versenyképesség az építésügyben

Az ISO 9000 Fórum szeptember 18-án, Balatonalmádiban tartotta a XXII. Nemzeti Minőségügyi Konferenciát. A rendezvény építésügyi szekciójának – mely a „Minőség és versenyképesség az építésügyben” címet viselte –  fővédnöke Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara elnöke,  védnöke pedig dr. Kiss Jenő, a Magyar Mérnök Kamara Építési Tagozatának elnöke volt.

A levezető elnöki tisztet Németh László, MC Bauchemie Kft., MIR vezető, az ISO 9000 Fórum Egyesület ÉPÁG alelnöke látta el.
Megnyitójában Semmelweis Ferenc, az ISO 9000 Fórum Egyesület Építésügyi Ágazat elnöke tájékoztatást adott az építésügyi ágazat eddigi tevékenységéről és további céljairól, nevezetesen kapcsolatok kiépítését a szakmai kamarákkal és civil szervezetekkel.
Horváth Sándor, az ÉVOSZ Fenntartható Építés Bizottságának elnöke:
„Az európai és a hazai építőipar versenyképességének és fenntarthatóságának összevetése” című előadásában taglalta a magyar építőipar helyzetét és teljesítményét az Európai Unióban. Meghatározta az építőipar versenyképességét meghatározó elemeket és azok hatásait,kitért a minőség elemeire.
Molnár Dénes igazságügyi mérnökszakértő, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Felügyelőbizottságának tagja:
„A műszaki ellenőr szerepe a minőségbiztosításban” címmel tartott előadást. Jól felépített, nagy sikert aratott előadásában bemutatta az építési műszaki ellenőrök szerteágazó és felelősségteljes feladatait és felelősségét az építési folyamat során. Elmondta, hogy az építtető gyorsan, olcsón, kevés kockázattal kíván építeni, ezért specialistákra van szüksége. Magyarországon a XIX. század végén megindult fejlesztéseknél jelent meg az igény az építési folyamatok szigorú ellenőrzésére. Ebben az időszakban különült el a műszaki és a pénzügyi ellenőrzés is egymástól.
Kiss Andor PMKH, vezető főtanácsos, építésfelügyelő:
„Mit ellenőriz az Építésfelügyeleti hatóság? Egyes építésügyi kormányrendeletek módosítása” címmel tartott előadásában beszélt az építésügyi hatósági feladatokról Járási (kerületi) Hivatalban Kiemelt építésügyi hatósági feladatokról, illetve Járási székhely jegyzője hatáskörébe tartozó egyéb építésügyi hatósági feladatokról, valamint az építésfelügyeleti feladatokról. Ismertette z 1567/2015.(IX.15.) sz. Kormányhatározat építésügyet érintő részeit.
Tatai Lajos, Ornamentika Kft., ügyvezető igazgató
„A látszóbetonok az utcaépítészetben és középületeken” című előadásában elmondta, hogy a cég elsődleges munkái az épületek homlokzatának felújítása, tagozatok képzése. Korszerű, saját fejlesztésű anyagaikkal és technológiáikkal a hazai hasonló vállalkozások sorából kiemelkednek. A fagyálló, tartós elemeket szálerősítésű finombetonból készítik. Az utóbbi időben jelentős az utcabútor készítő tevékenységük.
Biró Virág, a KÉSZ Építő Zrt., minőségügyi szolgáltatások üzletágvezetője: A KÉSZ csoportnál a minőségirányítás, minőségbiztosítás, környezetvédelem és munkavédelem területekért felelős vezető. „A versenyképesség javítása minőségügyi eszközökkel” címmel tartott előadást. Előadásában a projekt megvalósulásának során alkalmazott minőségbiztosítási eszközöket mutatta be. Jóváhagyott, áttekinthető, egyértelmű leírások nagymértékben segítik a projekt megvalósítóinak munkáját. Lényeges a projekt zárását követő elemzés és főként az alvállalkozók utóminősítése. Ez utóbbi az alvállalkozók előminősítésével együtt jó támpontot ad a további projektek megvalósítóinak kiválasztásához.
Zanathy Valéria, Vekor Kft., laboratóriumvezető:
„Qualicoat, az építészetben felhasznált, festett alumínium védjegye, garancia a minőségre” címmel tartott előadást. Ismertette a Qualicoat nemzetközi, non-profit egyesület tevékenységét, amely létrehozta azt a specifikációt, amellyel az építészeti célra használt, festett alumínium minőségét lehet garantálni.
Winkler Barnabás,  HAP Tervezőiroda Kft.:
„Posztumusz Ybl díjasok az építészetben” előadásában elmondta, hogy Az Ybl Miklós építőművészeti díjat a Minisztertanács 1953. november 6-i határozatával hívta életre. Azon kiváló építészeink életét és eredményeit méltatta, akik posztumusz kaphatták meg az Ybl-díjat. A résztvevők a „Posztumusz Ybl Miklós-díj 2010” című könyvből egy-egy példányt is kaptak.
A konferencián részt vett Makra Magdolna a BPMK képviseletében és véleményt, illetve kiegészítést tett néhány előadáshoz.

Az előadások megtekinthetők az alábbi linken:
http://www.isoforum.hu/Programok-eloadasok