BPMK

Óbuda és a BPMK

Elengedhetetlenül fontos, hogy a jövőben a kerületi fejlesztési feladatok és a beruházási projektek végrehajtásában szakmai segítséget kapjunk a mérnöki kamarától, megtöltve valódi tartalommal a most aláírt együttműködési megállapodást – húzta alá köszöntőjében Bús Balázs III. kerületi polgármester, miután a BPMK és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata június 16-án partnerségi megállapodást kötött.

Tartalmas fővárosi-kerületi szakmapolitikai együttműködésekre már akadnak kiváló példák – emlékezetett Kassai Ferenc, a BPMK elnöke –, melyeknél hatékonyan érvényesülnek a műszaki-mérnöki szakterületek kerületi érdekei a közlekedés, a közművesítés, az energiagazdálkodás, a környezetvédelem, valamint az építészeti és kulturális örökség védelme terén.
Budapest és a kerületek ma jelentős kihívásokkal szembesülnek: közlekedési, környezeti problémák és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a társadalmi kohézió megőrzése, különösen a gazdasági, a kulturális és a demográfiai változások fényében, továbbá az építészeti és kulturális örökség védelme és előtérbe helyezése.
E kihívásokra a fenntartható városfejlesztés keretében kell megadni a választ, amely olyan integrált és kreatív szemléletet jelent, melyben a kultúra, a gazdaság, a közösség és a környezet egyaránt fontos szerepet játszik.
A műszaki infrastruktúra, különösen a közlekedési, a közüzemi szolgáltatások és a közterületek minősége hozzájárulnak a magas színvonalú városi életforma jövőbeli követelményeihez. A fenntartható városfejlesztés egyik alapvető feltétele a hatékony energiagazdálkodás, a természeti erőforrások biztonságos, gazdaságos és környezetkímélő kihasználása.
A most megkötött együttműködés szerint:
A szakterületeken a BPMK – az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata igénye esetén – tagjain keresztül javaslatokat tesz a koncepciók, stratégiák, programok kialakítása során. A szakterületeken a BPMK – az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata igénye esetén –véleményt nyilvánít a már kialakított koncepciókról, stratégiákról, programokról. A helyi építési szabályzat készítése, módosítása során a BPMK a partnerségi egyeztetés szabályai szerint javaslatokat, észrevételeket tesz, véleményt nyilvánít.
További együttműködési területek: közös szakmai vélemények kiadása, közös kommunikáció előzetes egyeztetés alapján, közös munkacsoportok létrehozása. Szakmai rendezvények időpontjának, tematikájának kölcsönös egyeztetése, közös rendezvények szervezése (konferencia, kiállítás, stb.).
A kamara a felajánlott segítséget térítésmentesen biztosítja. A BPMK kerületi kapcsolattartója: dr. Ondruss Lajos okl. építőmérnök, óbudai kapcsolattartó Theisz Bálint Attila kabinetvezető, önkormányzati főtanácsadó.