Kiemelt

Rotter Lajosra emlékezünk

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozata, a Gépipari Tudományos Egyesület és a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület meghívja Önt 2024. július 20-án 10:30 órakor Rotter Lajos születésének évfordulóján tartandó koszorúzási...

bővebben

Kezdőlap 5 Mérnöki tudás 5 A MÉRNÖKI KAMARÁÉRT

A MÉRNÖKI KAMARÁÉRT

aug 21, 2017 | Mérnöki tudás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamara (SzSzBMMK) gondozásában, a Kamarai füzetek sorozat III. kiadványaként jelent meg A MÉRNÖKI KAMARÁÉRT – A kezdeti évek: 1988-1996 című könyv, amely a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény előtti időszakról és a kamara-alapítás történetéről szól.

Az alapítók 1989-ben azzal a szándékkal hozták létre – már a törvényt megelőzően is – a Mérnöki Kamarát, hogy azzal az alakuló, új, demokratikus közhatalmi intézményrendszerben – a korábban depolitizált – mérnöktársadalom a nemzet és a társadalom egészét érintő műszaki szakkérdésekben köztestületi szinten szerepet kapjon és annak felelős vállalására felkínálja magát.
Néhány szakmai információ a szerzőről, a lényegre törően tömören fogalmazott, színes fotókkal illusztrált mű szerkesztőjéről: dr. Hajtó Ödön tanácsadó mérnök, az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Mérnök Karán végzett 1961-ben. Egyetemi doktori címet 1969-ben szerzett vasbeton szerkezetek szaktudományból.  Építésvezető volt a Hídépítő Vállalatnál 1961–1963-ig, 1964–1968-ig a budapesti kelet–nyugati metró statikus tervezője, 1969–1971-ig a kiskörei Tisza II. vízlépcső építésvezetője, 1972–1980-ig a MÉLYÉPTERV szerkezettervező osztályának vezetője, 1981–1992-ig a TETA Tervező és Tanácsadó Mérnöki Kisszövetkezet vezetője, így kisvállalkozó is volt. 1988-ban kezdődött társadalmi szerepvállalása, így ezen időszaktól egészen a(z) MMK megalapításáig szól alapító elnökünk hiteles visszaemlékezése.
„Ez a könyv tanulságosan mutatja be ennek a tenni akaró közösségnek a munkáját, amit MINDEN MÉRNÖKNEK hasznos lenne megismerni, legyen az az idősebb vagy a fiatalabb generáció tagja. Tisztelettel köszönöm, kamarai vezetőségünk nevében is, elődeink munkáját” – írja az előszóban Bezzeg János, a SzSzBMMK elnöke, a könyv kiadója.
Ajánlotta: Sipos László

Reálértelmiség
A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten

A napenergia közösségi hasznosításának terjedését segítő projekt indul Budapesten európai uniós támogatással – közölte a Főpolgármesteri Hivatal július 11-én. A majdnem 1,4 millió eurós, uniós támogatású, nemzetközi projektben Budapest mellett részt vesz az...

bővebben

Szőllőssy Gábor

Elnök

Kategóriák