BPMK

POLÓNYI ISTVÁN KIÁLLÍTÁS A BME AULÁJÁBAN

Nagy sikerrel nyílt meg február 20-án – több németországi nagyváros, Debrecen és a Fuga után – a Műegyetem Aulájában a „Geometria – tartószerkezet – építészet, Polónyi István életmű kiállítása” című tárlat.

A kiállítás megnyitása előtt Polónyi workshopot rendeztek a Műegyetem dísztermében, amelyen prof. Balázs L. György, a Nemzetközi Betonszövetség tiszteletbeli elnöke elmondta: a Polónyi István életművét bemutató kiállítás és az egész heti szakmai program a BME Építőmérnöki Kara, Építészmérnöki Kara közös szervezésében, a Magyar Mérnöki Kamara, a Zielinski Szilárd Szakkollégium és a fib Magyar Tagozata szakmai támogatásával jöhetett létre. A rendezvény főszponzora a Market Építő Zrt. volt. Köszönetet mondott a közreműködők munkájáért. Röviden bemutatta Polónyi István életét és szakmai útjának főbb állomásait. Ezt követően Polónyi István, „Tartószerkezetek művészete” címmel tartott előadást. Az előadást tartottak még: prof. emeritus Patonai Dénes Ybl-díjas építészmérnök „Az Iparterv iskolateremtő szerepe a XX. század magyar építészeti-mérnöki gondolkodásában” és Szántó László, MMK Tartószerkezetek Tagozat vezetője „Szerkezettervezés napjainkban Aktuális témák a magyarországi gyakorlatból” címmel. Ezt követően Polgár László műszaki igazgató (ASA Építőipari Kft.) „Mérnöki pálya kihívásai a XXI. században” címmel tartott érdekfeszítő előadást.

A kiállítás ünnepélyes megnyitására február 20-án, 12 órakor került sor. Prof. Balázs L. György tanszékvezető (BME), a Nemzetközi Betonszövetség tiszteletbeli elnöke bemutatta a díszvendégeket: prof. Józsa Jánost, a BME rektorát, prof. Dunai Lászlót, a BME Építőmérnöki Kar dékánját, prof. Molnár Csabát, a BME Építészmérnöki Kar dékánját, a Magyar Mérnöki Kamara képviseletében Kassai Ferenc alelnököt, Eltér István DLA alelnököt a Magyar Építész Kamara képviseletében, prof. Dévényi Sándort, a Magyar Művészeti Akadémia Kossuth-díjas alelnökét, és dr. Liska Andrást, a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara elnökét.
Köszöntőt mondtak: Józsa János, Kassai Ferenc, Dévényi Sándor, Liska András. Az ünnepélyes megnyitó befejezéseként Polónyi István mondott köszönetet az Alma Maternek.

A kiállítás megtekinthető 2017. február 20. 12.00 órától február 24. 15.00 óráig (napközben 8-20.00 óra között).
                    
A nagy ívű program folytatódik „Beszélgetés Polónyi Istvánnal” , 2017. február 21-én „Építő- és építészmérnök képzés”-ről, február 22-én „A vasbetétes beton”-ról, 2017. február 23-án Épületlátogatás a Telekom irodaház építésénél témakörökben. A program február 24-én Polónyi István fotóverseny eredményhirdetésével zárul.

Polónyi István előadásai elérhetők az alábbi linken:
http://www.fib.bme.hu/rendezvenyek.html#polonyi