BPMK

Dr. Szilágyi Gábor 1943–2018

Dr. Szilágyi Gábor 1943. január 12-én született Budapesten. Az ELTE Természettudományi Karán szerezte geológus diplomáját 1968-ban. Még ebben az évben dolgozni kezdett az FTV (Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat) Geotechnikai Irodáján tervezőként.

1975-ben szakmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd 1985-ben doktori címet szerzett. Kreativitásával, problémamegoldó készségével hamar kiemelkedett tervező társai közül. 1978-tól irányító tervezőként, 1985-től az FTV Geotechnikai irodavezetőjeként széleskörű ismeretekre tett szert.
Számtalan talajmechanikai, hidrológiai, geológiai szakvéleményt és alapozási javaslatot készített, hidrológiai-, építéshidrológiai vizsgálatok és tervek készítése, szabadalmak elkészítésében való aktív részvétel fűződik nevéhez. A ranglétrán egyre feljebb kerülve, vezetői ambícióinak teret engedve 1986-ban az FTV igazgatója lett. 1995-től az FTV Rt. (ma FTV Zrt.) elnök-vezérigazgatójaként egészen 2017. szeptemberéig összesen közel 50 évig tevékenyen részt vett a cég életében, mely az ő élete is volt. Nem volt olyan nap, óra, perc, amikor ne a cég, a munka a szakma lebegett volna a szeme előtt és dobogott volna a szívében. A munka iránti szenvedélye az utolsó hetekben sem hagyott alább, mindvégig segítette a cég működését.
Sokan hálásak lehetünk neki, hisz megtanított minket a mérnöki szemléletre, a munkában való szenvedélyre, a mérnöki pálya, elsősorban a geológia és a geotechnika szépségeire.
Dr. Szilágyi Gábor széleskörű szakmai ismerete, komplex látásmódja sokunk számára példaértékű. Felsorolni is nehéz azt a számos szakirányt, melyek mindegyikével azonos tűzzel, lelkesedéssel tudott foglalkozni. Családi élete is teljes volt. Kedves, szerető felesége mellett mindig büszkén mesélt két gyermekéről és öt unokájáról.
Munkájára mindig igényes, céltudatos, kreatív, humort kedvelő, segítőkész egyéniségének emléke mellett, számlálhatatlan szakmai tapasztalatát, egy élet munkáját, amely egy cégben teljesedett ki, örökül hagyta ránk.
Búcsút 2018. március 28-án, 13 órakor vehetünk tőle a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában.