BPMK

Komlós Ferenc 1943 - 2018

Elhunyt Komlós Ferenc okleveles gépészmérnök, épületgépész, ny. minisztériumi vezető-főtanácsos.

Szakmai életút:
1988-ig a Kohászati Gyárépítő Vállalatnál: szerkesztő ─ tervező ─ tervezési csoportvezető.
1989-től szellemi szadadfoglalkozású mérnök: épületgépész tervező ─ vezető tervező ─  műszaki ellenőr ─ szakértő.
1999-től a Pesterzsébeti Városüzemeltetési Részvénytársaságnál: épületek üzemeltetésével, karbantartásával és felújításával foglalkozik.
2001-től a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Lakossági és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának, 2002-től nyugdíjazásig pedig a Belügyminisztérium Településüzemeltetési Irodájának vezető-főtanácsosa. Köztisztviselői munkáiban az építésügy és a vidékfejlesztés valamint az önkormányzati szakterületen kapott szerepet.
2007-ben kurzusvezető tanár volt a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumban (ENERGIA II. tantárgy).

2005. évi nyugdíjazása óta szakcikkeket publikáló nemzetközi és hazai konferenciákon végzett előadói tevékenysége jelentősen felgyorsul, ezekben a hőszivattyús technológia komplex hazai alkalmazását szorgalmazta. 2005-ben kidolgozta, majd széles szakmai körökben ismertette a „Heller László terv, egy munkahelyteremtő kezdeményezés” című országos viszonylatú programjavaslatát. 2006-ban írásainak egy részét összegyűjtve könyvbe foglalta (címe: Hőszivattyúval olcsóbban). A KvVM felkérésére elkészítette szakvéleményét a „Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia (NÉS): a hőszivattyú technológia szerepe a klímapolitikában 2007–2025” címmel; készített lakossági tájékoztató füzetet: Fűtés-hűtés hőszivattyús ingyen”energiával. A Verlag Dashöfer Szakkiadó felkérésére Az építészeti-műszaki tervezés aktuális előírásai kiadványhoz a „Hőszivattyús rendszerek” fejezetet állította össze. Társszerzője volt a Heller László születésének centenáriumára című 2009 nyarán megjelent könyvnek, majd 2009 őszén megjelentette ennek a szakkönyvnek (Heat Pump Systems. To the centenary of the birth of László Heller) az angol nyelvű kiadását.
Tagja volt a következő szakmai szervezeteknek:
Magyar Mérnöki Kamara (MMK), Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE), Magyar Hidrológiai Társaság (MHT), Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE), Magyar Ipari Ökológiai Társaság (MIPOET), Magyar Energetikai Társaság (MET), Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ). Az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) Hőszivattyús Szakosztály egyik alapítója és elnökségének tagja volt 2009. november 6-ig. Az ÉTE Hőszivattyús Szakosztályának szakmai bázisán az előző időpontban megalakult, ill. önálló pénzügyi bázison létrehozott szakmai érdekképviseleti szervezet a Magyar Hőszivattyú Szövetség (MAHŐSZ) tagja. A Magyar Napenergia Társaság (MNT) Szoláris hőszivattyúk munkacsoportjának vezetője. Szoros kapcsolatot tart több energetikai és épületgépészeti szakterülettel foglalkozó szakmai egyesülettel és szövetséggel pl. az Európai Civil Koordinációs Egyesület (ECKE) tiszteletbeli tagja, a Magyar Virtuális Mikrohálózatok Mérlegköri Klaszter Egyesület (MIKROVIRKA) alapító tiszteletbeli tagja.