BPMK

Továbbra is az infrastrukturális beruházások húzzák az építőipart

Októberben is a nagy infrastrukturális beruházások húzták az építőipart a szakértők szerint, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy az új szerződések volumene hónapok óta csökken.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) december 15-i közlése szerint októberben 15,8 százalékkal nőtt az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest, a szeptemberi 7,3 százalékos emelkedést követően. Az épületek építése 6,5 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építése 35,2 százalékkal nőtt. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: az építőipar növekedésében továbbra is az állami közmű-, út- és vasútépítéseké a főszerep. Ezzel szemben a másik fontos alágazat, az épületek építése csökkent az előző év azonos hónapjához képest, ami jelzi, hogy a lakásépítések változatlanul hiányoznak a szektorból. Az elemző rámutatott arra is, hogy január és október között három hónapban havi szinten visszaesés volt az ágazatban, tehát a fejlődés nem töretlen. A szakember az építőipar növekedésének lassulására számít az év utolsó két hónapjában és a következő évben is. Felhívta a figyelmet, hogy az októberben kötött új szerződések volumene 26,7 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 5,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,1 százalékkal maradt el a tavaly októberitől, tehát az ágazatot eddig húzó egyéb építményeknél is visszaesés várható – fogalmazott. Németh Dávid ebben az évben összességében 16 százalék körüli növekedést vár az építőiparban. Jövőre 3-5 százalékos fejlődésre számít, de a jövő évi teljesítményt szerinte még számos tényező befolyásolhatja, például bizonytalan, hogy az uniós fejlesztésekből adódó többlet mikor jelenik meg az ágazatban.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) alelnöke is kiemelte, hogy az újonnan kötött szerződések volumene hónapok óta csökken. Ha a jövő év elején az építőipar nem kap lényegesen magasabb megrendelést a jelenleginél, akkor a lendülete megtörhet – mondta. Az idei év első tíz hónapjában az építőipar termelése 17,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten; az ÉVOSZ arra számít, hogy az év egészében várhatóan 15 százalékos lesz a növekedés – közölte az alelnök, hozzátéve, hogy az év hátralévő részében megmarad az építőipar lendülete, de csökkenő mértékben. A szakszövetség várakozásai szerint 2015-ben az uniós forrásokból finanszírozott és építési beruházási megrendelésekkel együtt járó projektek beindulnak és az év elején lehet ezekre szerződni. Emellett beindíthatja a lakásépítés területén a megrendeléseket a kormány által meghirdetett megújított otthonteremtési program, amelynek keretében új lakások építésére és meglévő lakások felújítására is támogatásokkal, kedvezményes kamatozással lehet forrásokhoz jutni – hangsúlyozta Koji László. (MTI)