BPMK

Magyarország újra tagja az innováció globális hálózatának

A Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetsége (IASP) 2017-ben 34. alkalommal tartotta meg éves nemzetközi konferenciáját és közgyűlését Isztambulban.

A közgyűlés megerősítette az Ipari-, Tudományos-, Innovációs és Technológiai Parkok Egyesület (IPE) szervezeti tagságát, a tagságról szóló oklevelet Mórucz Norbert, az IPE elnöke vette át Josep Miquel Piquétől, az IASP elnökétől.
Magyarország több évtized után képviselteti magát a nemzetközi szakmai szervezetben, amely a világ gazdaságfejlesztésének és innovációjának egyik elsőszámú tudásközpontja.
A három napos eseményen a világ minden részéről érkeztek tudományos parkok, üzleti inkubátorok és egyetemi kutatóintézetek képviselői, hogy megvitassák szakterület aktuális technológiai és üzleti kihívásait és „jó gyakorlatokat” és sikeres fejlesztési modelleket mutassanak be.
A konferencia és a közgyűlés keretében Mórucz Norbert, az IPE elnöke, egyeztetett az IASP vezetőségével és a regionális divíziók (Észak-Amerika, Európa, Ázsia-Csendes-óceán, Afrika, Latin-Amerika, Nyugat-Ázsia- Észak-Afrika) elnökeivel.
Luis Sanz, az IASP ügyvezető igazgatója júliusi magyarországi látogatására utalva hangsúlyozta a fejlesztési standardot és szabványok fontosságát, melyek magyarországi bevezetése az IPE feladata.
A visszajelzések alapján a magyarországi Tudományos és Technológiai Parkok rendszere és a tudományos és technológiai parkok fejlettségi szintje előrehaladott, az országos stratégia keretében elindított projektek és fejlesztések iránt élénk az Egyesület Államokból, Kínából, Hollandiából, Kazahsztánból, Finnországból, Iránból és az Egyesült Királyságból.
A magyarországi TTP rendszer létrehozása és fejlesztése mellett az IPE az IASP szakmai tevékenységében is szerepet vállal, a jövőben az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel és az ENSZ iparfejlesztési szervezetével, az UNIDO-val folytatott egyeztetésekbe is bekapcsolódik.
(IPE)