BPMK

Erdélyi szakmai konzultáció

Dr. Kajtár László egyetemi docens, tanszékvezető (BME) a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara alelnöke, és dr. Kontra Jenő egyetemi tanár (BME), a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökségi tagja szakmai konzultáción járt Marosvásárhelyen, április 19-21-én.

A magyar küldöttség április 19-én érkezett Marosvásárhelyre Köllő Gábor EMT-elnök kíséretében. A megbeszélésekre április 20-án került sor a marosvásárhelyi városházán, ahol dr. Dorin Florea polgármester fogadta a magyar küldöttséget.
A megbeszélés tárgya:
‒    a városi fiatalság szakmai érdeklődésének felkeltése a műszaki pályák iránt.
‒    a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara tevékenységének megismerése
‒    közös együttműködés kezdeményezése oktatási, szakmai területeken
‒    későbbi előadások tartása középiskolás diákok részére, egyes szakmák, tudományágak iránti érdeklődés felkeltése céljából,
‒    a Népi Egyetem feladatainak megismerése
‒    a fiatalok duális képzésének tervezése
‒    későbbi felnőtt képzés megalapozásának felvázolása Erdélyben
‒    EU-pályázatok és nemzeti képzési pályázatok, mint az együttműködés finanszírozásának lehetősége
‒    a város építészeti, épületenergetikai problémáinak megbeszélése (műemlékek, távhőellátás)
Ugyancsak május 20-án fogadta a küldöttséget a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem dékánja, dr. Kelemen András és több munkatársa. Ismertette a Marosvásárhelyen működő Kar munkáját és bemutatta a laboratóriumait.
Ugyanaznap délután a küldöttség ellátogatott az EMT marosvásárhelyi szervezetének székházába, ahol a helyi EMT-tagok képviselői fogadták. Az új székházban a magyar műszaki élet iránt érdeklődők otthonra találtak, de a néhány szobából álló épület fenntartása gondot okoz a szervezetnek. Ehhez szíves hozzájárulást kérnek a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarától és bíznak a műszaki-oktatási együttműködés kialakításában. Mindez folytatása a már működő kamarai – EMT együttműködésének (szakkönyvek, konferenciák, látogatás műszaki intézményekben, egyetemeken).