BPMK

A Közlekedési Kultúra Napja 2018.

Immáron 4. alkalommal került megrendezésre a „Közlekedési Kultúra Napja” május 11-én, amelyhez megrendezéséhez már 58 szakmai és civil szervezet csatlakozott. A rendezvény célja a toleráns, egymásra figyelő közlekedésen túl, a közlekedési építmények, járművek, folyamatok és jelzésrendszerek műszaki, technikai vívmányainak és kulturális értékeinek bemutatása is.

A MÜPA-ban megrendezésre került központi ünnepségen dr. Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedésért Felelős Helyettes Államtitkára elmondta, hogy a közlekedés biztonságának javításához a kormányzati intézkedések mellett közlekedési kultúraváltásra is szükség van. Hangsúlyozta, tíz közúti balesetből kilenc emberi mulasztás vagy hiba miatt következik be, ezért a biztonságos közlekedésnek fontos alapfeltétele a szemléletformálás. Ehhez kapcsolódik a Közlekedési kultúra napjának programsorozata is.
Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője köszöntőjében emlékeztetett, hogy az ENSZ tagállamai célul tűzték ki, hogy 2020-ig felére csökkentik a közúti haláleseteket és sérüléseket a világ országaiban. Az adatok szerint Európa egészében 100 ezer lakosra 9,3 közlekedési baleset miatti haláleset jut, Magyarországon ez a szám 7,7 - ismertette.

A rendezvényen átadásra került a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara által meghírdetett “Települési Közlekedésbiztonságért” díj. Idén az elmúlt két évben az „Önkormányzatok a települések közlekedésbiztonságának növelésért” című pályázatra beérkezett műveket a BPMK szakmai zsűrije ismételten kiértékelte, a legjobbat - Békéscsaba Megyei Jogú Várost – díjazta.
2018-ban a “Közlekedési Kultúránk Értékei 2018” összefoglaló néven meghirdetett “Az év közlekedésbiztonsági fotója” díjat Budai Boglárka-, “Az év hídja” díjat a Megyeri Híd, “Az év körforgalma” díjat egysávos kategóriában a szolnoki 442. számú főút Kertész utcai csomópontja-, többsávos kategóriában az M0 autóút 11. sz. főút csomópontja-, “Az év KRESZ parkja” díjat a Salgótarjáni Összevont Óvoda Körúti Tagóvodája-, és “Az év közlekedési kiadványa” díjat pedig az Oktogontól a Népligetig c. kiadvány nyerte el.