BPMK

400 épület integrált adataiból összeállított benchmarking kutatás

A szinergikus szakmai tevékenység fejlesztése keretében kezdett egyeztetést a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetségét képviselő Schmidt József elnök és Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök április 16-án megtartott egyeztető megbeszélésen.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége 2014-ben jött létre. Elsődleges célja, hogy segítse a szakma egységes kommunikációját, szakmai sztenderdeket, és átláthatóságot teremtsen a létesítménygazdálkodási piacon, ezzel hozzájárulva a teljes iparág magasabb szintű működéséhez, a fenntartható fejlődéshez, továbbá a környezet- és energiagazdálkodás támogatásához. Figyelmet fordít a piaci szereplők együttműködésén alapuló tudásközpont létrehozására, a szakmai képzések és az oktatás támogatására, valamint a közösen kialakított korszerű megoldások fejlesztésére.
A szövetség – hiánypótló –  Benchmarking munkacsoportja számára fontos az interdiszciplináris együttműködés és tudásmegosztás is, ezért keresi a kapcsolatot más szakmai szervezetekkel.
A több mint 400 épület integrált adataiból összeállított benchmarking kutatás nagymértékben hozzájárul nem csak a létesítménygazdálkodási szakma munkájának megkönnyítéséhez, hanem a szélesebb körű döntéshozók és véleményalkotók stratégiai és operatív szintű döntéseinek tudatosabb meghozatalához is.
A 400 épületből nyert adatok statisztikai feldolgozása után az épületeket azok funkciói alapján 3 fő csoportba sorolják: irodai épületek, kereskedelmi létesítmények és ipari termelési épületek. Az elemzések során az üzemeltetett épületek adatait területi, általános díj és általános minőségi kategóriákba rendezik.
A kutatás hosszútávon folytatódik. A közelmúltban elkészült átfogó elemzés, 400 épület integrált adatait tartalmazza és elérhető minden érdeklődő számára nyomtatott, valamint online változatban is a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen vagy a http://www.fmbenchmarking.hu/ weboldalon.
Meggyőződésünk, hogy ez a kutatás nagymértékben hozzájárul a mérnöktársadalom szakmai munkájának megkönnyítéséhez, a döntéshozók stratégiai és operatív szintű határozatainak könnyebb meghozatalához.

Kapcsolódó cikkek: