BPMK

Az Év Épületgépésze díjazottak

A Magyar Épületgépészek Napja 2017 alkalmából átadott Az Év Épületgépésze-díjak adományozási rendjének megfelelően a www.talalkozzunk.hu oldalon keresztül több mint 100 jelölés érkezett.

A díjak odaítéléséről a rendezők által kijelölt testület döntött a következő szempontrendszer alapján.
•    a magyar épületgépész szakma területén, kiemelkedően sikeres tevékenység végzése,
•    a jelölt az adott kategóriában végzett tevékenysége,
•    feddhetetlen szakmai múlt és példamutató életút,
•    a magyar épületgépészet, történelmi hagyományainak ápolása és annak megújulása iránti elkötelezettség,
•    a fiatal generáció szakmai fejlődésének, elhivatottságának támogatása,
•    a műszaki ismeretek fejlesztéséhez és terjesztéséhez való hozzájárulás.

Az Év Épületgépész Tervezője
2017. évben a 22. Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt tervezői pályázat eredménye alapján az Év Épületgépész Tervezője a Puskás Ferenc Stadion tervezői gárdája, melyet képvisel Szakál Szilárd, Virág Zsolt és Orosz Tamás.
A díjat felajánlotta: Viessmann Fűtéstechnikai Kft., Tóth Zsolt ügyvezető.
A Puskás Ferenc Stadion tervezése egyedülálló kihívás elé állította a több mint 25 fős tervező csapatot. Az ország legnagyobb középülete 67.000 néző befogadására lesz alkalmas és ezzel Európa legnagyobb stadionjai közé tartozik. Gépészetének kiemelkedő komplexitása miatt szigorú komfort és technológiai feltételeknek kellett megfelelni a tervezés folyamán.
A projektben kiemelkedő szerepe volt Szakál Szilárdnak, a KÖZTI Zrt. tervezőjének, Virág Zsoltnak, a DUOPLAN Kft. menedzserének és Orosz Tamásnak, a DUOPLAN Kft. projektvezetőjének. Az ők összehangolt és szervezett munkájuk, kimagasló műszaki és BIM-es ismereteik alkalmassá ették őket a tervező csapat koordinálására.

Az Év Épületgépész Oktatója
2017. évben a 22. Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt szavazás eredménye alapján az Év Épületgépész Oktatója dr. Kalmár Ferenc.
A díjat felajánlotta: Ariston Thermo Hungarian Kft., Pavek Gábor, a cég kereskedelmi vezetője.
Dr. Kalmár Ferenc gépészmérnökként a Temesvári Műszaki Egyetemen végezte tanulmányait. Dolgozott tervezésben és kivitelezésben, majd tanársegédként meghívást kapott a Temesvári Műszaki Egyetemre. 2002 óta dolgozik a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszékén, főiskolai tanárként, majd tudományos dékánhelyettesként, 2010 óta az Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék vezetőjeként. A gyakorló gépész- és építészmérnökök számára megalapította a Létesítményenergetikai szakirányú továbbképzést, kidolgozta annak mintatantervét.
Az elmúlt évek során számos sikeres pályázatban szakmai vezetőként vagy projektmenedzserként irányította a kutatásokat. Dr. Kalmár Ferenc aktív tagja a Hajdú Bihar Megyei Mérnöki kamarának, 2015 óta a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnökségi tagja.

Az Év Épületgépész Mérnöke
2017. évben a 22. Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt szavazás eredménye alapján az Év Épületgépész Mérnöke Szlovák Krisztián.
A díjat felajánlotta: WILO Magyarország Kft., dr. Szalai László ügyvezető igazgató
Szlovák Krisztián a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg épületgépész mérnöki diplomáját, majd a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara mesteriskoláján fejlesztette mérnöki tudását. Diplomájának megszerzését követően munkáját a Temesvári Tervező Kft-ben kezdte tervezőként, majd vezető tervezőként. Mai napig is ott dolgozik, mint projekt vezető tervező. Az építészek, társtervezők, megrendelők, kivitelezők nagyra becsülik szakmai tudását és emberi magatartását.
Jelentősebb megvalósult tervezési munkái néhány:
•    Eiffel Téri Irodaház, Budapest
•    Siklósi Termál Szálloda és Fürdő
•    K&H Bank Irodaház, Budapest

Az Év Épületgépész Kivitelezője
2017. évben a 22. Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt szavazás eredménye alapján az Év Épületgépész Kivitelezője Kirch Ervin.
A díjat felajánlotta: REHAU Forgalmazó Kft., Szebellédi Tamás üzletágvezető.
Kirch Ervin Bonyhádon tanulta a szakma gyakorlati fogásait, ahol mestervizsgát tett. Meszlényi Zoltán tanácsára gázkészülékszerelő végzettséget szerzett, később gázszerelő, minősítő és felülvizsgáló végzetséget kapott. Vállalkozása, a bonyhádi Kirkop Kft. stabil munkatársi gárdával, neves szakipari cégek alvállalkozójaként, vagy fővállalkozóként, összetett és értékes kivitelezési munkákat végzett a dél-dunántúli régióban. Kirch Ervint az ügyfelek pontos kiszolgálása, a szakma magas szintű művelése, a tanulás és fejlődés, a vállalkozás szervezett és üzletileg stabil működtetése jellemzi. A Magyar Épületgépészek Szövetségének alelnöke, a Gázközösség Egyesület elnökségi tagja.

Az Év Épületgépész Márkaképviselője
2017. évben a 22. Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt szavazás eredménye alapján az Év Épületgépész Márkaképviselője Hosszú István Árpád.
A díjat felajánlotta: A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke. Hosszú István Árpád a Kolozsvári Műszaki Egyetemen szerzett épületgépész-mérnöki címet. Az egyetem elvégzése után az épületgépészeti kivitelezésben dolgozott, majd 2003-ban került az IMI International Kft-hez, ahol 2008 óta ügyvezető, majd a Duna régió vezetője lett. Hosszú István Árpád munkáját alapos üzleti és szakmai felkészültséggel, tisztességes emberi hozzáállással és eredményesen végzi, elkötelezett a tervezők és kivitelezők minőségi képzése, a szakma közügyei és közösségi eseményei iránt.

Meszlényi Zoltán Díj
A Magyar Épületgépészek Szövetsége által alapított Meszlényi Zoltán Díjat Csizmadia László, szakképző iskolai gyakorlati oktatásvezető kapta.
Csizmadia László 1959-ben született Tapolcán. 1977-ben kezdte a szakma gyakorlását víz- és gázszerelőként a tapolcai városi szolgáltató üzemnél. 1984-től gázvezeték- és készülékszerelők gyakorlati képzését végzi vállalati oktatóként, közben maga is szakközépiskolába majd technikumba jár, érettségizik és 1993-tól a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán kitűnő eredménnyel végzi el a műszaki tanári szakot. A kilencvenes évek elején az oktatás mellett gépészeti művezető, a helyi szakképző iskolában a víz-gáz- és központifűtés-szerelők szakmai tantárgyait tanítja, majd 1995-től máig a Széchenyi István Szakképző Iskola majd új nevén a Széchenyi István Baptista Középiskola ipari tagozata gyakorlati oktatásainak vezetője. Az iskola mellett több mint 25 éve épületgépészeti egyéni vállalkozóként dolgozik, munkáját ma már a két fiával együtt végzi. 2017-ben a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozata alelnökének választották, és immár a harmadik megbízatással épületgépészeti mestervizsga-bizottsági elnök.
Az elmúlt 33 évben 28 tanítványa jutott be az épületgépészeti szakmák országos versenyeinek döntőjébe, közülük tizenöten dobogós, öten pedig első helyezést értek el. A jövő épületgépész generációinak elkötelezett, kimagasló minőségű és példaértékű tanítása és nevelése elismeréseként a Magyar Épületgépészek Szövetsége Meszlényi Zoltán Díjban részesíti Csizmadia Lászlót.

Macskásy Árpád Életmű Díj
A Magyar Mérnöki Kamara által adományozott Macskásy Árpád Életmű Díjat Németh István kapta.
Németh István okleveles hőerőgépész mérnök, diplomáját 1966-ban szerezte meg a BME Gépészmérnöki Kar Erőgépész szakán. Később, 1979-ben klímatechnikai szakmérnöki diplomát is szerzett. Dolgozott a Hűtőgépgyárban, és több mint 20 éven keresztül a KIPSZERNÉL, ahol legkülönbözőbb tervezési munkákkal bízták meg. A KIPSZER Tervező Iroda megszűnése után megalapította komplex kis tervezőirodáját, az „Altana” céget. Mérnöki munkája igen széles spektrumot ölelt fel, egyedi gyártmányok mellett számos különböző funkciójú épület, így kereskedelmi épületek, bankok, egészségügyi létesítmények, ipari épületek, irodák, speciális épületek épületgépész, klímatechnikai rendszereinek kiviteli terveit készítette el. Kiemelkedő munkái között szerepel: Fehérvári Áruház klímarekonstrukció, Budai Lottó Áruház, Széchenyi rakparti Commerzbank, Pécsi Orvostudományi Egyetem Szívcentrum, Orvos és Egészségtudományi Centrum, Nyíregyházi Megyei Kórház 15 műtős sebészeti blokk, Rábatext 10.000 m2-es fonoda, GE Lightning Tungsram Ipari csarnokok klimatizálása, Szépművészeti Múzeum Szondy utcai Könyvtár és Irodaház; ELTE Oktatási épület, Állatkert majomház, Országház ülésterem klímarekonstrukció, hogy csak néhányat említsünk. Szakmai hitvallása: „Egy épületet akkor tekintsük jónak, ha megépülése után 10 évvel az üzemeltető és a karbantartó is megelégedett. Fontos, hogy az épületgépészet egy épületben úgy maradjon észrevétlen, hogy a megfelelő komfort feltételek teljesülése mellett, panaszmentes és energiatakarékos üzemet tudjon biztosítani.” Önmagáról a következőt vallja: „Hagyományos tervező vagyok, mindent kézzel írok most tartok a 103-ik vastag spirálfüzetnél, vázlatterveket rajzolok, és azután kerül az gépi feldolgozásra. Az építész szakmában elterjedt, hogy nagyon szépek a gépházaim, valóban erre különösen figyelek, már a kezdetektől. Hiszem, hogy a gyakorlati ismereteknek, a gyakorlatias felfogásnak egyre nagyobb jelentősége lesz a fejlődő számítástechnikai tervezés során.”

A Macskásy Árpád Alkotói Díj
A Magyar Mérnöki Kamara által adományozott Macskásy Árpád Alkotói Díjat Gyurkovics Zoltán kapta.
Gyurkovics Zoltán okleveles épületgépész mérnök és mérnök tanár, diplomáit 1973-ban a BME Gépészmérnöki Karán szerezte. Több mint 40 éve dolgozik tervezőként, kezdetben a GYŐRITERV, később a KondiCAD Mérnökiroda Kft-ben. Ebben az időszakban a CLIMONT Kft-ben 20 éven keresztül végzett fővállalkozói tevékenysége során klímaberendezések telepítésével és üzemeltetésével is foglalkozott. Jelenleg a M.A.T. – Protect Kft-ben végzi tervezői, szakértői és tervellenőri tevékenységét.
Számos komoly, színvonalas tervezői munka fűződik nevéhez, Bankfiókok, iskolai épületetek, iskolai sportcsarnokok, többcélú csarnokok, ipari épületek, hotelek, áruházak, egyházi létesítmények épületgépész kiviteli tervei, típustervei.
Kiemelkedő munkái között szerepel: CIB bankfiókok, AUCHAN áruházak, Győri Hotel IBIS, Győri Apor Vilmos Iskolaközpont, Győri Szent Anna Otthon, Pannonhalmi Főapátság Borászat, Veszprémi Életöröm Idősek Otthona, Tényői Családi Gazdaság, Mosonmagyaróvári Református Templom és Parókia bővítés, az AUDI-nak beszállító MNR KFT precíziós laborjainak klímatervezése, hogy csak néhányat említsünk.
Tervezői, szakértői, tervellenőri tevékenysége mellett 10 éven keresztül, mérnöktanárként oktatott a Győri Szakközépiskolában. Szakmai tapasztalata, szakmai elismertsége miatt több éve a felsőoktatási intézmények záróvizsga bizottsági tagjának kérik fel. Igen sokrétű mérnöki munkája mellett az MMK megalakulása óta folyamatosan végez kamarai tevékenységet: GYMSM Mérnökkamara elnökségi tagja 3 ciklusban, két ciklusban GYMS megyében szakcsoporti elnök és a Minősítő Bizottság tagja. Az Épületgépészeti Tagozat elnökségében meghatározó a szerepe a továbbképzési rendszer kialakításában és folyamatos fejlesztésében, jelenleg a Tagozat elnöke, és tagja a MMK elnökségének is.

Diplomadíj – Szakdolgozat Pályázat díjazottai
BSc képzés díjazottak: Bán Dóra (BME) Kereskedelmi épület fűtésének és hűtésének tervezése
Erdős Csaba Róbert (PTE) Radiátor teljesítmény növelése ventilátor alkalmazásával
Létesítmény mérnök MSc képzés díjazottak: Zay Dóra (SZIE) Talajjal érintkező szerkezetek energetikai vizsgálata
Kasuba Péter (DE) Középiskola bővítés gépészeti tervezése
Épületgépész MSc képzés díjazott: Hajdú Blanka (BME) Uszoda páramentesítő légtechnikai-rendszerének tervezése

A díjazottaknak gratulálunk és tovább eredményes munkát kívánunk!