BPMK

Fókuszban a földmegfigyelés

A hazai űripari és a földmegfigyelési, távérzékelési szakterület képviselői találkoztak a Magyarország Európai Űrügynökséghez való tavalyi csatlakozása nyomán megnyíló lehetőségekről szóló információs rendezvénysorozat második állomásán január 20-án, Budapesten.

A tagságból származó előnyök révén a magas hozzáadott értéket termelő hazai ipari vállalkozások dinamikus fejlődésükkel és bővülésükkel növelhetik az ágazat és egész Magyarország versenyképességét - mondta köszöntőjében Kara Ákos. Az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelő államtitkár kiemelte: a hazai kis- és középvállalkozások munkájának minőségén nemzetközi óriásprojektek sikere múlhat. Az európai szintű beruházások közvetlenül javíthatják a magyar ipar versenyképességét, hozzájárulnak a foglalkoztatottság növeléséhez és a magasan képzett munkaerő itthon tartásához.
Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy az Európai Űrügynökség pályázati úton lehetőséget biztosít az űrtevékenységben érdekelt kutatók és csúcstechnológiát előállító ipari szereplők számára az összeurópai űripari programokban való részvételre. Az ESA pályázati rendszerében (EMITS) már tavaly ősszel megjelentek az első, kifejezetten a magyar székhelyű űripari vállalkozások és szakmai kutatóhelyek részére fenntartott források.
Az Európai Unió a 2014-2020 közötti időszakban a zászlóshajó programok közé emelte a földmegfigyelést. A hétéves keret-költségvetésében a három legnagyobb infrastruktúra-beruházás egyike a Copernicus földmegfigyelési program. Ennek célja, hogy – egy műholdas flottából álló űrszegmens (Sentinel műholdak) és az adatok vételét, feldolgozását végző földi szegmens kiépítése után – az előállított űrfelvételeket, távérzékelt adatokat a földmegfigyeléshez köthető alkalmazások és szolgáltatások fejlesztéséhez szabadon hozzáférhetővé tegye.
A rendezvénysorozat tematikus állomásának további aktualitást ad, hogy a Copernicus programban az idei év elejétől elérhetőek a Magyarország területéről készült optikai űrfelvételek. Létrejöttükben a Sentinel-2A műhold részegységeinek gyártásával hazai űripari vállalkozások is közreműködtek.
A földmegfigyelési programok által biztosított adatok a földfelszín alatt, a felszínen, a légkörben zajló globális folyamatok nyomon követhetőségét, a környezeti változások megértését biztosítják. Napi szinten segítik a meteorológiai előrejelzések elkészítését, a katasztrófák megelőzését vagy a keletkezett károk mielőbbi felszámolását.
Magyarországon évtizedes tapasztalatok halmozódtak fel a földmegfigyelési, távérzékelési szakterületen, így hatalmas lehetőségek rejlenek a szakterület és a hazai űripar együttműködésében. A magyar kormány célja, hogy ennek érdekében minden támogatást biztosítson az Európai Űrügynökség működésének és pályázati rendszerének mélyreható megismeréséhez, a már folyamatban lévő munkába való bekapcsolódás lehetőségeinek feltérképezéséhez.