BPMK

Neves külföldi előadóink lesznek november 29-én

Az épületgépész szakemberek mindennapi munkája mellett szükséges a tudományos kutatások, világ trendjeinek követése, ismerete is.

Ezek eredményei hatással vannak és lesznek jövőbeni mindennapi feladataikra tervezési, kivitelezési munkájuk során. Örömünkre szolgál, hogy a Műegyetemi Épületgépész Napra két neves külföldi vendégelőadó is elfogadta meghívásunkat.
Az okos épületekről dr. Jin Wen, a Drexel Egyetem (USA) professzora, az ASHRAE Okos Épületek Műszaki Bizottságának elnöke, a KTH Royal Institute of Technology (Stockholm) vendégkutatója tart előadást.
Az épületek dinamikus szimulációjáról pedig prof. Ardeshir Mahdavi, a Bécsi Műszaki Egyetem professzora beszél majd, szinkrontolmács segítségével.

Dr. Jin Wen
Automatikus hiba detektálás épületgépészeti rendszerekben
Igények, kihívások, adatelemzésen alapuló módszerek

Az előadásban átfogó képet kaphatunk az okos épület technológiákról, különös hangsúlyt fektetve az amerikai “Automatikus hiba detektálás és diagnózis” (Automated Fault Detection and Diagnosis - AFDD) az épületgépészetben rendszerre. A leggyakrabban előforduló szabályozási, üzemeltetési és épületgépészeti berendezésekkel kapcsolatos hibák (instabil szabályozási algoritmusok, hibás szenzorok, beragadt szelepek) erőteljesen kihatnak egy épület energetikai hatékonyságára. Az AFDD rendszer bemutatásában megismerhetjük a témában felmerülő piaci igényeket, műszaki kihívásokat, jelenlegi kutatás-fejlesztési státuszt és a már elérhető szoftvereket, eszközöket. Összefoglalásként a piaci akadályokról, jelenleg is futó ígéretes módszerekkel foglalkozó projektekről és a jövőbeli fejlesztési irányokról hallhatunk. Az előadásban felmerülő egyéb témák: egy hiba felmerülésének következményei, hogyan értékelhetünk egy hiba detektálási rendszert, a hiba tesztelésével kapcsolatban felmerülő problémák.
Dr. Jin Wen a Drexel Egyetem Építő-, Építész- és Környezetmérnök tanszékének professzora. Jelenleg az ASHRAE (American Society of Heating, Refrigeration, and Air-conditioning Engineers) szervezet Okos Épületek Műszaki Bizottságának elnöke és az ’ASME Journal of Engineering for Sustainable Buildings and Cities’ folyóirat társ-szerkesztője. Dr. Wen a 2019-2020-as időszakra elnyerte a presztízs értékű amerikai Fulbright ösztöndíjat, melynek támogatásával jelenleg a KTH Royal Institute of Technology (Stockholm, Svédország) vendég kutatója.
Dr. Wen 2003-ban, az Iowai Egyetemen szerezte meg a PhD fokozatát gépészmérnöki tudományokban. Mester illetve Bachelor diplomáit a pekingi ’Beijing University of Aeronautics and Astronautics’ egyetemen szerezte a Repülőgép tervezés és alkalmazott mechanika tanszéken.  
Dr. Wen 2003-ban csatlakozott a Drexel Egyetemhez.  Azóta számos okos épületekkel, energiahatékonysággal és belső levegőminőséggel foglalkozó kutatási és oktatási projekt vezetője kutatója. Projektjeit a ’U.S. Department of Energy’, a ’National Institute of Standard Technology’, a ’National Science Foundation’, a ’Department of Homeland Security’, az ’American Society of Heating, Refrigerating, Air Conditioning Engineers (ASHRAE)’, és a ’Philadelphia Housing Authority’ támogatta.  A Drexel Egyetem előtt a Johnson Control-nak dolgozott, szabályozással foglalkozó irányító mérnökként.


Prof. Ardeshir Mahdavi
Gondolatok az energetikai szimuláció alkalmazási lehetőségeiről és kihívásairól

Ez a plenáris előadás az épületenergetikai szimulációkkal kapcsolatban számos kérdést feszeget. Egy gyakorlatias definícióból kiindulva, az előadásban szó lesz az épületenergetikai szimulációk fajtáiról illetve azokról a helyzetekről, amelyekben használatuk elengedhetetlen. Ezen belül az érintett témák: épülettervezés és üzemeltetés támogatása szimulációkkal, több léptékű szimuláció használat (egyes épületszerkezetektől, a teljes épületszimuláción keresztül a városléptékű szimulációkig) és épülethasználói magatartás és jelenlét szimulációk.

Prof. Ardeshir Mahdavi az Épületfizikai és Épületökológiai Tanszék vezetője illetve az Építészeti Tudományok Intézetének feje a TU Wien egyetemen. Mahdavi professzor számos nemzetközileg is elismert kutatási projektet folytaott az épületfizika, az épületenergetikai szimulációk, a szabályozástechnika, az épület- és a humánökológia területein. Mahdavi professzor több, mint 700 tudományos publikáció szerzője és több, mint 60 doktorandusz témavezetője volt.  Számos alkalommal felkért plenáris előadó nemzetközi tudományos konferenciákon. Mahdavi professzor megkapta a nemzetközi szimulációs egyesület (International Building Performance Simulation Association - IBPSA) Kiváló Eredmények Díját.