BPMK

Innovációs világranglista: Magyarország a 33. helyen

Magyarország két helyet előre lépve a 33. helyen áll azon a globális innovációs listán, amelyet az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO állított össze.

A 128 országot felölelő idei rangsorban Magyarországot a visegrádi négyek közül csupán Csehország előzi meg, amely 27. helyre esett a tavalyi 24. helyről. Szlovákia a 36. helyről a 37.-re csúszott vissza, Lengyelország ugyanakkor a tavalyi 46. helyről a 39.-re ugrott előre. Magyarország az innovációt tekintve összességében 44,7 pontot kapott a tavalyi 43 pont után a WIPO elemzőitől, akik több szempontot mérlegeltek az átfogó index kiszámításánál: egyebek között a politikai, a szabályozási és az üzleti környezetet, az emberi erőforrásokat, az oktatást, az infrastruktúrát.
A rangsort idén is Svájc vezeti, majd Svédország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Finnország és Szingapúr következik.     A leginnovatívabb 25 ország csoportjába idén először került be Kína, amely a tavalyi 29. helyről a 25.-re lépett előre. Az első 25-ös csoportban 15 európai ország szerepel. A lista élén már a hatodik egymást követő évben Svájc áll.  
A legkevésbé innovatív ország a lista összeállítói szerint Jemen. (MTI)