BPMK

Elhunyt Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke

A Rákóczi Szövetség a honlapján közölte a szomorú hírt, hogy 87. életévében elhunyt dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke. A szövetség saját halottjának tekinti őt, temetéséről később gondoskodnak.

Dr. Halzl József Győrben született 1933. december 19-én. Apai ága a felvidéki Szencről, anyai ága a burgenlandi Sopronkeresztúrról származik. Iskoláit Ácson, Pannonhalmán, Hatvanban és Budapes-ten végezte. A budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. 1957-ben a Budapesti Mű-szaki Egyetemen szerzett gépészmérnök oklevelet. Később ugyanezen az egyetemen doktorált – áll dr. Halzl Józsefnek a szövetség honlapján közzétett életrajzában.
Az 1956-os forradalom idején ötödéves műegyetemi hallgatóként az események részeseként naplót írt, amelyet a rendszerváltozás után megjelentetett.
Szakmai munkája az energetikához kötötte, a rendszerváltozás előtt az EGI (Energiakutató Intézet) munkatársaként hőerőművekhez kapcsolódó kutatásokon dolgozott.
1991 és 1994 között a Magyar Villamosművek vezérigazgatójaként irányította Magyarország legnagyobb vállalatát. A rendszerváltozás idején aktívan bekapcsolódott a Magyar Demokrata Fórum munkájába, egy ideig a párt igazgatójaként is dolgozott.
1990-től 2018-ig a Rákóczi Szövetség elnöki tisztségét töltötte be. 2018-ban a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnökévé választották.
Társadalmi tevékenységének a Rákóczi Szövetség mellett, része volt az 1980-as évektől a városmajori plébániaközösség ifjúságának szervezése és a hátrányos helyzetű emberek energiafogyasztását segítő Héra Alapítvány vezetése.
Életében meghatározó szerepet töltött be a komolyzene, ő maga is magas szinten zongorázott.
Dr. Halzl Józsefet a Rákóczi Szövetség saját halottjának tekinti, temetéséről később gondoskodnak.


Fontosabb díjai:
Segner János András-díj
MVM Emlékérem (1999)
Esterházy-emlékérem (2000)
Széchenyi Társaság Emlékérme (2009)
Magyar Örökség díj (2010)
Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje polgári tagozatának kitüntetése (2011)
Szent István-díj (Esztergom) (2013)
Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal (2016)
Szent Márton-díj (2017)
Pro Urbe Budapest-díj (2018)
Magyar Fiatalokért Díj (2018)
Bethlen Gábor Díj (2019)