BPMK

ÉPÍTŐK NAPJA 2021

A hagyományok szerint minden év június első vasárnapján ünneplik az építő- és építőanyag-iparban dolgozók az ÉPÍTŐK NAPJÁT.

Az Építők Napja tehát az ünnep pillanatáé, annak a hagyománynak a folytatása, amikor teljes azokat köszöntjük, akiknek az áldozatos tevékenységétől épített környezetünk minősége, szépsége, és nem túlzás azt mondani, világunk, életünk biztonsága függ. Ezért az épített környezet alakítása nem egyetlen szakma belügye, hanem meghatározó társadalmi, társadalompolitikai kérdés.
A hagyományoknak megfelelően az idei évben is megkezdtük a rendezvény előkészítését, azonban a koronavírus kapcsán bevezetett veszélyhelyzetre való tekintettel a Vasas székházban megrendezett hagyományos nyitó rendezvényt egy későbbi időpontra kellett halasztanunk. De történjék bármi is az építők ünneplése nem marad el, erről szólt június 4-i online konferenciánk is.


Kassai Ferenc BPMK elnök beszédében kiemelte, az építőipar az az ág, amely a járvány idején is hősiesen folytatta munkáját, nem állt le és amiért köszönet illeti. 2017-től a magyar építőipar nyolcéves recesszió után a piaci szereplők reális várakozásai szerint tartósan növekedési pályára került. A KSH adatai szerint az építőipari termelés volumene 2019-ben 21,7%-kal haladta meg az előző évit.
A pandémia következtében összességében 2020-ban a termeléscsökkenés 9,1% volt. Ez még mindig nem jelent tragikus visszaesést, mert a 2019. évi bázis nagyon magas volt, de figyelmet érdemel. Óvatosnak kell lenni, mert úgy érzékeljük, hogy hírtelen nagy teljesítménycsökkenés is bekövetkezhet, ha a kormányzati és önkormányzati beruházások előrehozatala nem következik be.
Elemzők szerint az építőipar 2021 évi teljesítménye javulhat érdemlegesen, így az ágazat pozitívan járulhat hozzá a nemzetgazdaság növekedéséhez. Ezért a korábban ígért beruházási csomag előrehozatala feltétlenül szükséges mind a tervezők, mind a kivitelezők szempontjából, annak érdekében, hogy az előkészítések minél előbb megkezdődhessenek.
Az építőiparban kulcsfontosságú a hosszú távú kiszámíthatóság a kapacitások kialakításának, fenntartásának, valamint a foglalkoztatás és a szakképzés tervezésének szempontjából is. És e vonatkozásban van egy olyan mozzanat, amely nem hagyható figyelmen kívül: és ez a bizalom. A szereplők közötti bizalmi viszony fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert a bizalom olyan lélektani tényező a gazdaságban is, amely, termékennyé teszi a közös munkát, elérhetővé teszi céljainkat.
Az építőipar multiplikátor hatása a nemzetgazdaságon belül jelentős, legalább négy-ötszörös, ezért a válságkezelés ezen a területen prioritást kell, hogy élvezzen. Ebből következik, hogy az épített környezet alakítása nem egy szakma ügye, hanem széleskörű társadalmi kérdés, össztársadalmi érdek. Szeretnénk elérni, hogy a társadalom és politika is tudomást szerezzenek a magyar építési szakemberek helytállásáról, kiváló innovációs képességéről.


Marczinkó Zoltán István a Pénzügyminisztérium versenyképességért és területi tervezésért felelős helyettes államtitkára elmondta, a hazai építészet teljesítménye rendkívüli, kiállja az idő próbáját és túllendül a kihívásokon. Magyarország kormánya az építőipart továbbra is stratégiai ágazatnak tekinti, ezért a lehető legtöbb és leghatékonyabb támogatást igyekszik megadni a szektornak. Ide sorolhatóak a pandémia idején bevezetett, az átmeneti stagnálás megszüntetését elősegítő intézkedések is - például az otthon teremtési és felújítási támogatás, vagy az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztésének, eszköz- és gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célú beruházásainak finanszírozására vissza nem térítendő támogatások meghirdetése.
Ahogy fogalmazott, a válság idején nem visszafogni, hanem ösztönözni kell a beruházásokat, a támogatásokat nem megvonni, hanem megtöbbszörözni szükséges.

Szintén a kormány válságkezelő intézkedéseinek fontosságát hangsúlyozta dr. Farkas Gergely, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi főosztályvezető helyettese is: a kamarák szakmai támogatásával megújult a település tervezés, létrejöttek az ún. rozsdaövezetek és kiterjesztésre került az egyszerű bejelentés, továbbá folyamatban van az építési engedélyek hatályának meghosszabbítása is.

Asztalos István, a Szilikátipari Tudományos Egyesület elnöke röviden bemutatta az egyesület történetét és tevékenységét. Természetesen a pandémia szele az egyesületet sem kerülte el, de meg kell próbálni hasznosítani a járványban szerzett tapasztalatokat – fogalmazott az elnök.

Köszönet illeti az ágazatban dolgozókat - kezdte beszédét Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke -, hiszen a tavalyi év nehézségei alatt, az ágazatra leginkább a válságálló ágazatként tekinthettünk.

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ INNOVÁCIÓS ÉS TECHNOLÓGIAI MINISZTER ÚR AZ ÉPÍTŐK NAPJA ALKALMÁBÓL AZ ÉPÍTŐK ELISMERŐ OKLEVELET ADOMÁNYOZZA:
Pataki Erika, az ÉMI Építőipari Minőségellenőrző Innovációs NKft. Megfelelőségértékelő Központ vezetője
dr. Kett Judit, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv jogi előadója
dr. Tóth Elek, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék egyetemi docense
Ikits Tamás Vilmos, a KÖM1 Kft., építési műszaki ellenőre,
Kölber György István, az ÚTDOKTOR Kft. ügyvezetője
Nagy József Mihály, a Nagy és Társai Bt. ügyvezetője
Safarcsik Tibor, a ST-RASZTER KFT. ügyvezetője
Szigetiné László Erika, a Szigeti és László Mérnök Iroda Kft. ügyvezetője
Szögi János, nyugdíjas TSZSZ szakértő
Vezendi-Kiss Sándor, TSZSZ szakértő
Wehner Péter, TSZSZ szakértő
Rapp Béla, az MC-Bauchemie Kft. ügyvezető igazgatója
Ágoston István János, az ANG Engineering Kft. ügyvezetője
Horváth Zoltán, a H&H 2023 Kft. ügyvezetője
Kovács Anita, a KarcFM szerkesztő-műsorvezetője
Tóth Istvánné, a TÁKER-IMMO Kft. ügyvezetője
 dr. Jaramani Rafik, a Zalakerámia Zrt. elnök-vezérigazgatója
Antal Béla, a CREATON South-East Europe Kft. műszaki igazgatója
Németh László, az ENSI Épületgépészeti, Technológiai és Energetikai Kivitelező Kft. ügyvezetője
Tóth Péterné, nyugdíjas, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület marketing és kommunikációs referense részére.

DR. PINTÉR SÁNDOR, MAGYARORSZÁG BELÜGYMINISZTERE ÉPÍTŐK NAPJA ALKALMÁBÓL MINISZTERI ELISMERŐ OKLEVELET ADOMÁNYOZ

Benhardt Gyula, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóség III. Szakaszmérnökségének kiemelt műszaki ügyintézője,
Czeglédi Andor, az Envirotis Zrt. vezérigazgató-helyettese,
Kerti Andor Károly, a Viziterv Environ Kft. műszaki igazgatóhelyettese,
Szemes Tamás, a Szemes és Fia Kft. ügyvezetje és
Zajzon Imre, az Aqualine Z+Z Kft. ügyvezetője részére

AZ ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET ALPÁR IGNÁC DÍJAT ADOMÁNYOZ
Csényi Sándor, az Építéstudományi Egyesület, Építéskivitelezési szakosztály tagja,
és Tóth Balázs, a Magyar Építőipar folyóirat főszerkesztője részére

ÉTE DÍJAT ADOMÁNYOZ
Spránitz Ferenc, az Építéstudományi Egyesület, Építéstudományi és Projektmenedzser szakosztály tagja
Brassnyó László, az Építéstudományi Egyesület, Építéstudományi és Projektmenedzser szakosztály tagja
Szulyovszky László, az Építéstudományi Egyesület, Építéstudományi és Projektmenedzser szakosztály titkára, Építésbiologiai és ergonomiai tudományos kutató munkacsoport vezetője
és Szádeczky-Kardoss Gábor, az Építéstudományi Egyesület alelnöke, Építéstudományi és Projektmenedzser szakosztály vezetője részére

POSZTUMUSZ ÉTE ÉRDEMÉRMET ADOMÁNYOZ
Dérné Ficze Judit részére, az Építéstudományi Egyesület tiszteletbeli tagja, egykori titkárság vezetője részére

ÉTE ÉRDEMÉRMET ADOMÁNYOZ

Helfrich Szabolcs, az Építéstudományi Egyesület Felügyelőbizottságának tagja, az ÉTE Kft szakértője, valamint
Horváthné Gyarmati Mária az Építéstudományi Egyesület, Építéstudományi és Projektmenedzser szakosztály titkára, az ÉTE Díjbizottságának tagja részére
   
A SZILIKÁTIPARI TUDOMÁNYOS EGYESÜLET SZILIKÁTIPARI EMLÉKÉRMET ADOMÁNYOZ
Henszelmann Imre, a Szilikátipari Tudományos Egyesület Finomkerámia szakosztály tagja és
Laska Imre, a SPECIÁLBAU Kft. ügyvezetője részére

AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓK ORSZÁGOS SZAKSZÖVETSÉGE LECHNER ÖDÖN DÍJAT ADOMÁNYOZ
Balanyi László, a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt. gazdasági igazgatója,
Kondorosi Péter,a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. projektigazgatója,
Schriffert Péter, a ZÁÉV Építőipari Zrt. projekt főmérnöke,
valamint posztumusz díjat adományoz
Bozsó Béla, a Grabarics Építőipari Kft. ügyvezetője részére

A Magyar Mérnöki Kamara Építési Szakmai Tagozata Kardos Andor-díjat adományoz
Kiss Jenő tagozati elnök részére

A miniszteri elismerések és a szakmai szervezetek által alapított díjak személyes átadására egy későbbi időpontban fog sor kerülni ünnepélyes keretek között.