BPMK

3D betonnyomtatás a BME képzésében

A BME Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Magasépítés Tanszékén megkezdte munkáját a 3D betonnyomtató (robot, betonmixer és vezérlőegység). A fejlesztés célja volt az oktatás és a kutatás, valamint az ipari alkalmazások elősegítése. A beszerzés a „Korszerű betonelemek anyagtudományi fejlesztése” című VKE 2018-1-3-1-0003 pályázaton keresztül vált lehetővé.

A 3D betonnyomtatás a betonépítés legújabb, és ígéretesen fejlődő ága, ami kiváló lehetőségeket biztosít építő-, építész-, gépész-, villamos- és vegyészmérnökök együttműködésére. 3D betonnyomtatás jelentős előrelépést jelent az építőipari automatizálás és digitalizálás terén. A 3D betonnyomtatás elsődleges előnyei: nincs szükség zsaluzatra; az elemek tetszőleg számban ismételhetőek; jelentős tervezői szabadságot nyújt.
Annak érdekében, hogy a 3D betonnyomtatás megfelelő helyet tudjon betölteni a betoniparban összefogás szükséges az egyetemi kutatók és a megvalósításban közreműködő cégek között. Az anyagtudományi kérdéseken kívül meg kell oldani a modellezést, ki kell dolgozni az anyagvizsgálatokat és a diagnosztika módszereket, valamint szabványokat kell létrehozni a tervezéshez és a vizsgálatokhoz.
A 3D betonnyomtató bemutatója szept. 26-én a BME vezetői értekezlet keretében történt, amelyre meghívót kaptak a Magyar Mérnöki Kamara, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és Zielinski Szilárd Építőmérnöki Szakkollégium képviselői is. A nyomtatót a mérnöki kamara részéről Kassai Ferenc BPMK-elnök és dr. Kiss Jenő is megtekintette. A 3D betonnyomtatás egyetemi megvalósítása révén szeretnénk hozzájárulni a kutatáshoz és az oktatáshoz az ipari alkalmazások elősegítéséhez.

A berendezést bemutató eseményen köszöntőt mondott Levendovszky János, a Műegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, valamint Rózsa Szabolcs, a BME Építőmérnöki Kar dékánja és Nehme Salem Georges, az Építőanyagok és Magasépítés Tanszék vezetője. A bemutatót tartották: Balázs L. György, egyetemi tanár, Sólyom Sándor, adjunktus, Szíjártó Anna és Marwah M. Thajeel, PhD hallgatók valamint Burai Balázs, hallgató. A zárszót Lublóy Éva, laborvezető tartotta.
Dr. Balázs L. György egyetemi tanár