BPMK

Heckenast Gábor 1925-2018

Az OPAKFI  Egyesületnek 1951. óta  tagja, tíz éven át elnöke, 93 évesen elhunyt.

Fiatal gépészmérnökként a Posta lakihegyi állomásán kezdett dolgozni 1948-ban. A  Magyar Rádióhoz, amely akkor a Postához tartozott, 1949-ben lépett be. Akkoriban kezdődött a magnók használata, 1 darab EMI magnó volt üzemben, annak kezelését bízták rá, a  felvételeket is ő készítette. (A Cocom-lista korlátozásai miatt később is csak  néhány példány volt beszerezhető ebből az eszközből.) 1954-ben Zsdánszky Kálmánnal közösen írta meg a Mágneses hangrögzítés c., alapműnek számító  könyvet,  amely később új kiadást is megért. A Rádió műhelyében elkezdtek stúdiómagnókat gyártani, a mechanikai tervezés az ő munkája volt. E típus alapján születtek a Mechanikai Laboratórium stúdiómagnói tízezer-számban, amelyek nemcsak a keleti blokkot látták el, hanem számos nyugati rádióba is elkerültek. A Fejlesztési Osztály vezetőhelyetteseként széleskörű hazai és külföldi tevékenységet folytatott a stúdiótechnika, különösen a mágneses jelrögzítés terén.

1962-től a Magyar Televízióban (1964-ben műszaki igazgató-helyettesként) a mágneses képrögzítés és a színes technika bevezetését irányította. Emellett stúdióépítés, külső  közvetítő helyek berendezéseinek kifejlesztése, illetve azok irányítása fűződik a nevéhez. A  Magyar Rádió műszaki igazgatója 1974-ben lett, ezt a feladatot 18 éven át látta el. Ezen idő alatt új stúdiók, közvetítőkocsik épültek, a sztereó, majd ezen  belül a digitális technika általánossá vált. Megkezdődött a számítógép irányította műsorstúdiók építése, üzembe állt az automatizált központi kapcsolóterem. Sajnos, ezek megszűnését és lebontását is látnia kellett.

Számos, a hírközlés területét érintő tevékenység részese volt; a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács, az MTA Akusztikai Komplex Bizottság tagja, számos tanulmány készítése. A HTE Stúdiótechnikai Szakosztályának elnök-helyettese volt. Nemzetközi téren is igen aktívan dolgozott, a nemzetközi rádiós szervezet, az OIRT munkájában annak kezdete óta részt vett, tíz éven át a Technikai Bizottság elnöke volt. A European Broadcasting Union műszaki szekciójának elnökévé választották.

Nagy műveltsége, munkabírása, eredményei számos kitüntetést is hoztak, pl. a Munka Érdemrend arany fokozata, Köztársasági Érdemrend, Állami Díj, hét szakmai díj, AES Award. Kevés olyan szakember van hazánkban és széles Európában, aki ne ismerné el értékeit és érdemeit.

Kategória további cikkei: « Dr. Szilassy Kálmán (1930-2018)