BPMK

VII. Épületgépész Tervezői Konferencia – „Energiafüggőség ellen”

Hetedik alkalommal töltötte meg az épületgépészeti szakma krémje a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontot szeptember 29-én. A Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara és az MMK Épületgépészeti Tagozata közös rendezvénye az elmúlt években a szakma egyik legjelentősebb eseményévé vált.

 

Ismét rekordot döntöttünk!

A rendezvény rangját jelzi, hogy a konferencia fővédnöki tisztséget idén Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára töltötte be. A konferenciával a kezdettől fogva a tervezői szakterületen tevékenykedők szakmai továbbképzését, a tapasztalat- és tudásmegosztást, valamint a szakmai kohéziót szándékoztunk segíteni. Úgy tűnik, elhatározásunk célt ér, hiszen mai rendezvényünket az 580 tervezőmérnök és érdeklődő mellett 53 kiállító cég, számos szakmai szervezet és felsőoktatási intézmény vezetője, valamint a szakmai sajtó is megtisztelte jelenlétével – mondta Gyurkovics Zoltán, az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnöke.

 

 

Tovább nő a mérnökök szerepe

Ahogy Határ Renáta építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár (ÉKM) fogalmazott, továbbra is kiemelt kérdésként kezelik az épületgépészet és épületenergetika-, ezen belül a smart city-k és az energia termelő épületek kérdését. Hozzátette, a konferencia témája azért is jelentős, mert az ellátásbiztonság veszélye számos területen megjelent, így nő az energiatudatosság fontossága.  

Magyarország büszke lehet a felhalmozott mérnöki tudásra – ez a tudás lehet a kiút az energiaválságból – tette hozzá államtitkár asszony. Végezetül elmondta, hogy az ÉKM 2023/27-re elkészíti a Nemzeti Építésgazdasági Stratégiát, amelyben több energetikai és épületgépészeti vonatkozású cél is megfogalmazódik. A célok eléréséhez számítanak a mérnökök szaktudására és együttműködésére.

 

 

A minisztériumokkal történő együttműködés fontosságát hangsúlyozta Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke is. Az együttműködés sikerességét mutatja, hogy a beruházási törvény is számos, a kamara által megfogalmazott véleményt tartalmaz. Elfogadásával a mérnökök szerepe nőni fog! Mérnökök nélkül nincs társadalmi és gazdasági fejlődés – ezt mutatja az Épületgépész Tervezői konferencia is.

 

 

A Mérnöki Kamarák Európai Tanácsa rendezvényén való elfoglaltsága miatt Szőllőssy Gábor, a Budapesti és Pest Vármegyei Mérnöki Kamara elnöke videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit. Elmondta, hogy az idei program összeállításakor különös hangsúlyt kaptak a fenntarthatóság és a környezetvédelem kérdései is, hiszen ezeken a területeken megkerülhetetlen a mérnökök szerepe. Az energiaigény csökkentése, a fenntarthatóság nem képzelhető el mérnöki tudás és tevékenység nélkül. Mindebből egyértelműen következik, hogy mára az építés nem csak építészet, hanem az építész és a mérnök egyenragú együttműködésén kell alapuljon, és ennek a szabályozásban is meg kell mutatkoznia.

 

 

A megnyitó beszédeket követően két teremben folytatódott konferenciánk. A tervezői és üzemeltetői előadásokról és projekt ismertetőkről hamarosan egy szakmai összefoglalóban olvashatnak.

 

 

 

Az első ÉGTK-t 2016-ban – már akkor is szeptember utolsó hetében – szerveztük meg.  Ebben a nagy vállalkozásban kezdettől partnerünk a Budapesti és Pest (Vár)megyei Mérnöki Kamara (BPMK) csapata.

A Konferenciaszervezés során néhány célt tűztünk ki magunknak:

  1. Tanuljunk egymástól! Egy mondás szerint „a legjobb tanár a tapasztalat!” Az ismeretek gyarapításának legegyszerűbb módja mások tapasztalatinak átvétele.
  2. Építsük szakmai közösségünket a rendezvény által is! Lehet csapatépítésnek is nevezni. Napjainkban ennek a jelenősége felbecsülhetetlen. Alapvetően megváltozott a képzési rendszer a többszintű képzés, a viszonylag szabad tantárgyválasztás bevezetése miatt. Kiemelten fontosnak gondoljuk a szakmai partnereinkkel való találkozásoknak is színhelyet biztosítani.
  3. Lehetőleg legyen elfogadott kötelező szakmai képzésként is! Erre a Kamarai Továbbképzési Szabályzat szerint az ilyen akkreditációra bizonyos előírások figyelembevételével van lehetőség, ezzel él is tagozatunk elnöksége.

Kisebb-nagyobb nehézségek ellenére egyre nagyobb létszámmal, egyre jobb minőségben tudtuk megszervezni rendezvényeinket. Idén érkeztünk el a hetedik alkalomhoz! A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium ismét vállalta a fővédnökséget. Köszöntött bennünket és ünnepélyesen megnyitotta a konferenciát Határ Renáta építésgazdasági helyettes államtitkár asszony!

A választott mottót ennek a beszámolónak a címe idézi! Azt gondoltuk, hogy nem csak sajnálkozva közelítünk a világot megrázó válság-témához, hanem felvillantunk lehetőségeket a tippadásnál magasabb szinten. Két projektbemutatónk témája illeszkedett a gondolathoz. (Talajszondás hőszivattyús, illetve termálhőt hasznosító hőellátó-rendszerek.) Nem maradhatott ki a napelemekkel, valamint a biomassza-fűtéssel kapcsolatos előadás sem. A globális felmelegedés ténye ma már nem vitatható, ezzel a kérdéssel a jövő rendszereinek kialakítása során számolni kell, az ehhez szükséges speciális ismeretek okán környezetvédelmi szakemberek bevonása szükséges.

Nem lehet nem észrevenni, hogy hazánk energiastratégiája erősen elektrifikációs irányultságú. Ezért is lehetnek napjaink slágerberendezései a hőszivattyúk különféle típusai. Ezekkel kapcsolatos tervezési szempontok akkor válnak igazán izgalmassá, ha meglévő – pl. gázkazános – rendszereket kiegészítve, ún. hibrid rendszerben adhatnak megoldást az energiafelhasználás optimalizálására, az energiafogyasztás jelentős csökkentésére. Ezzel kapcsolatos előadás is volt a programban.

A hőszivattyúk igazi „terepét” az alacsony hőmérsékletű, döntően felületfűtési rendszerekhez való csatlakozás jelenti – ezek kialakításáról is beszéltünk. A mérhetőség, szabályozhatóság, elszámolhatóság fontossága témakörét is elemezte egy előadás.

Persze, a célszerűen kialakított korszerű fűtések is csak úgy lehetnek igazán „költségoptimalizált” működésűek, ha az üzemeltetésük szakszerű – egyik előadásunk erről szólt.

Kiemelésre szintén érdemes a plenáris ülésen elhangzott egyik előadás is, amely nem tekinthető szokványosnak egy épületgépész számára. Ez pedig a zöld (közbeszerzési) tendenciákról szólt. Meglepően újszerű gondolkodásmód szükségessége villant fel az előadás kapcsán.

A Magyar Mérnöki Kamara tagja a REHVA-nak. A REHVA az Európai Épületgépészek Szövetségeként értelmezhető. A MMK-át Tagozatunk is képviseli a szervezetben. A REHVA biztosította, jobbára még nem eléggé kihasznált lehetőségeiről tartott előadásunkon részt vett az egyik szekció spanyol elnöke, prof. dr. Pedro Vicente Quiles, aki köszöntötte a résztvevőket, így vált a rendezvényünk nemzetközivé.

Az ÉGTK-k eddig megtartott sorozata nem valósulhatott volna meg a szakmai partnereink támogatása nélkül. Ebben az évben 52 partnerünk állított ki, és/vagy hirdetett. Az elmúlt évek együttműködésének tapasztalati azt a reményt éltetik, hogy közös fellépéseink minden fél számára előnyösek. Mi, szervezők közvetlen találkozási platformot hozunk létre. Itt a szakmagyakorlók találkozhatnak a legjelentősebb gyártókkal/márkakereskedők képviselőivel. Így adódik lehetőségük arra, hogy innovatív termékeikre felhívják a figyelmet. A szakmai partnereinknek pedig „házhoz jön” a célközönségéből 350-400 fő. Ideális lehetőség a kapcsolatok felvételére, illetve megerősítésére.

2023-VII-580

Ez lehetne a legtömörebb összefoglalása a most lezajlott rendezvényünknek. 2023-ban megtartott konferenciánk volt a sorozat VII. állomása, amelyre összesen 580 fő regisztrált.

Remélem, hogy a döntő többség hasznos időtöltésként gondol vissza az együtt eltöltött napra!

 

Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke