BPMK

Hatékony létesítményüzemeltetés az elszabaduló energiaárak mellett

Napjaink egyik legégetőbb kérdését járta körbe a BPMK és a LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgálatok Országos Szakszövetsége) „Hatékony létesítményüzemeltetés az elszabaduló energiaárak mellett” c. első közös konferenciáján a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban október 25-én.

A rendezvény célja a létesítmények energiatudatos használatának elősegítése, a jogszabályi háttér ismertetése, a létesítményüzemeltetés gyakorlati tapasztalatainak megosztása, az új technológiák bemutatása és a hosszú távú együttműködési lehetőségek megteremtése volt. A konferenciához kapcsolódó kiállításon az épületüzemeltetői szakma elismert szereplői is képviseltették magukat.
Az utóbbi években az épületgépészeti tagozat is kiemelt figyelmet fordít az energiahatékonysági kérésekre a képzési tematikák összeállításánál. A jelen kor kihívásaira a korszerű, sokszínű és modern üzemeltetés nyújthatja a megoldást – mondta Gyurkovics Zoltán tagozati elnök, a rendezvény levezető elnöke.
„Mérnöki szempontból olyan idők köszöntöttek ismét ránk, hogy szükség van a műszaki társadalom összefogására, a mérnöki kreativitásra, az elhivatottságra.”
Sajnálatos módon már nyolcadik hónapja egy háború szomorú, hideg árnyékában élünk. A humanitárius segítségen túl gazdaságunknak elengedhetetlen szempontja, hogy gondoskodjunk energiabiztonságunkról.
A mostani helyzet sürgetővé teszi az energiahatékonyság előtérbe helyezését, ami a rendelkezésre álló energiaforrások észszerű felhasználását, az energiapazarlás megszüntetését és nem utolsó sorban a megújuló energiák kihasználását jelenti. Folyamatosan figyelemmel kell lennünk a Nemzeti Energia Stratégiában megfogalmazott irányelvekre, ezek fő célja az energiakitettségünk csökkentése. Ez elérhető az energiatakarékossággal, a megújuló energiák lehető legmagasabb arányban történő felhasználásával és nem utolsó sorban a biztonságos atomenergiával, valamint az erre épülő közlekedési elektrifikációval – mondta Kassai Ferenc BPMK elnök.
Hozzátette, egy épület megvalósítsanak mérlegelése során – az építés bekerülési költségein, a kivitelezés időtartamán túl - mára az épület üzemeltetése is hangsúlyosan előtérbe került. Az épületek üzemeltetése rendkívül komplex feladat, ezért érdemes összefüggéseiben elemezni, melynek során az épületet használók, az épületet bérlők és az épület tulajdonosainak az igényeit egyaránt figyelembe kell venni.

A cél a közös gondolkodás!
Sok éves együttműködés előzi meg a most létrejött BPMK-LEO konferenciát – hangsúlyozta Schmidt József a LEO elnöke. Kiemelte, épületeinket hosszú életciklusra kell tervezni; úgy, hogy közben költség-, és energiahatékonyak legyenek, valamint megfeleljenek a környezetvédelmi szempontoknak is. Újdonság, hogy a mai konferenciánk nem csak a tervezőknek és kivitelezőknek, hanem az üzemeltetőknek is szól – húzta alá Nagy Péter a BPMK elnökségi tagja, a konferencia szakmai főszervezője. „A legfontosabb szempontok a hatékony létesítményüzemeltetésben” c. nyitóelőadásában elmondta, Magyarország energiafogyasztásának a 40%-a az épületekhez köthető, és épületállományunk több, mint 70%-a energetikai szempontból korszerűsítésre szorul, áltagosan az FF kategóriába sorolhatók.
Az energiahatékonysági lehetőségeket vizsgálva elmondta, hogy fontos a határoló elemek szigetelése, az épülettechnikai eszközök fejlesztése, a megújuló energiaforrások alkalmazása, az energiafelhasználások nyomon követése és az energiabeszerzése optimalizálása is.
A nyitóelőadást követően Az épületüzemeltetés szabályozási háttere, az elektrifikáció a létesítménygazdálkodásban és az épületüzemeltetés a gyakorlatban c. blokkok következtek. A konferencia és kiállítás nagy sikerére való tekintettel, a szervezők szeretnék hagyományossá tenni a rendezvényt. Reméljük jövőre is találkozunk!