BPMK

Támogatás elektromos autók beszerzéséhez

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Emobility Forum 2016 konferencián jelentette be, hogy a kormány támogatást biztosít az elektromos autók és haszongépjárművek beszerzéséhez. Ez az idei évben 2 milliárd, 2017-ben pedig 3 milliárd forintos támogatást jelent, a tisztán elektromos hajtású személy- és kishaszon járművek esetében.

A támogatás elérhető lesz gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók, természetes személyek, civil szervezetek, helyi önkormányzatok, köztestületek és költségvetési szervezetek számára is, valamint a vásárlások mellett különböző lízingszerződésekre is vonatkozik majd a segítség, amely mértéke a bruttó vételár 21%-át kívánja támogatni, maximum 1,5 millió Ft összegig.
A támogatásra jogosultság feltételei között szerepel, hogy csak új elektromos jármű beszerzésére vonatkozik majd, mellyel a kormány célja, hogy minél több új elektromos jármű kerüljön az utakra, valamint, hogy maximum 15 millió forintos beszerzési árig terjed a támogatás. Az idei évi 2 milliárd forintos támogatással számolva, és a maximális 1,5 millió forintos autónkénti támogatást véve, összesen 1333 új elektromos autó férhet be a programba. A jövő évi 3 milliárdos keret, a fenti szempontok alapján számolva, 2000 jármű beszerzését teszi majd lehetővé.

A pályázati kiírás egyébként a http://www.kormany.hu/hu , és az http://www.e-mobi.hu/  oldalakról tölthető le és október 27-től lehet benyújtani a pályázatokat.

Az elektromos autók beszerzésének támogatásán túl, már fut az elektromos autók töltőállomásait bővítő program a Jedlik Ányos Terv keretein belül, amelyben fővárosunkra, Budapestre kiemelten fontos területként kell tekintenünk.  A Terv a kormány 1,25 milliárd forintos támogatási keretén felül, ugyancsak számít a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara által biztosított szakmaiságra, magas szintű mérnöki tudásra is.
Az említett pályázaton azon önkormányzatok indulhatnak, melyek a tavalyi KSH-adatok alapján több mint 15 ezer fős lakossággal rendelkeznek; a beruházást a pályázat benyújtása előtt még nem kezdték meg, illetve a beruházást olyan ingatlanon kívánják megvalósítani, amely az önkormányzat saját tulajdonát képezi.
A támogatásból 2x11 kW-os vagy 2x22 kW-os gyorstöltő-oszlopot, illetve legalább 42 kW-os teljesítményű villámtöltőt telepíthetnek, amelyekre az elnyerhető összeg mértékét az alábbi táblázat tartalmazza.

A fenti táblázatban nem véletlenül szerepel, hogy egy darab töltőállomásra vonatkozóan mennyi a maximálisan elnyerhető támogatás összege, ugyanis attól függően, hogy az adott településen hányan laknak, lehetőség van több töltőállomás létrehozásához is támogatásban részesülni. A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint ideális esetben akár 500 elektromos töltőállomás is létesülhet Magyarországon, amely a kiírásban szereplő, töltőoszloponkénti két csatlakozási lehetőséggel számolva, akár 1000 töltőpontot is eredményezhet.


A pályázatok benyújtására 2016. szeptember 15-től 2016. december 31-ig van lehetőség.