BPMK

Bővült az Országos Atomenergia Hivatal feladatköre

Bővült az Országos Atomenergia Hivatal feladatköre (OAH) januártól, illetve beérkezett a hivatalhoz a paksi atomerőmű 3. blokkjára vonatkozó üzemidőhosszabbítási-engedélykérelem is - mondta Fichtinger Gyula főigazgató a hatóság sajtótájékoztatóján.

Kifejtette, a szervezethez került az ionizáló sugárzás elleni védekezés hatósági feladata és bővült az OAH építésügyi hatósági jogköre is: a telephely-engedélyezés mellett a felvonulási épületek építési engedélyezését és a telephelyi előkészítő munkálatok felügyeletét is végzi a hivatal a paksi kapacitás-fenntartási projektben.
Elmondta, beérkezett a hivatalhoz a paksi atomerőmű 3. blokkjára vonatkozó üzemidő hosszabbítási engedélykérelem is. A reaktor tervezett üzemideje ez év végén jár le, amit 20 évvel szeretnének növelni az első két blokkhoz hasonlóan.
Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes a részletekről elmondta, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. a telephely-vizsgálati és értékelési engedély birtokában végzi a telephely kutatását. A hatóság helyszíni ellenőrzéseken győződött meg arról, hogy a program végrehajtása megfelelően történik. A zrt. 2015 végén, a létesítési engedélyezési eljárás megindítását megelőzően, benyújtotta az előzetes biztonsági tájékoztatót a hatóságnak, amelynek feldolgozására ütemtervet készítettek. Hullán Szabolcs közölte, nyolcvan ember foglalkozik a 10 ezer oldalas dokumentáció tanulmányozásával. Az OAH építésügyi hatósági és építésfelügyeleti jogköre a nukleáris célú sajátos építmények mellett január elsejétől a nukleáris létesítmények és tárolók biztonsági övezetében elhelyezkedő építményekre is kiterjed. Így az 5. és 6. blokk létesítésével kapcsolatos felvonulási épületek építési engedélyeit is a hivatal adja ki. A kérelmek már az év első felében beérkezhetnek.
Fichtinger Gyula kifejtette, a bővülő feladatok ellátása érdekében személyzetfejlesztést hajtottak végre. A szakember utánpótlás érdekében megkezdték egy ösztöndíjrendszer kidolgozását. Hozzátette, továbbra is fontos és elsődleges a nukleáris létesítmények biztonságos üzemeltetése, az üzemzavarok, balesetek megelőzése. A hatóság 2015-ben 826 helyszíni ellenőrzést hajtott végre, ebből több mint ötszáz az atomerőművet, illetve a radioaktívhulladék-tárolókat érintette. Ezek egyikénél sem tártak fel azonnali intézkedésre okot adó hiányosságot. Az értékelés szerint pozitívum, hogy tovább csökkent az atomerőműben a jelentésköteles események száma: 2015-ben 18 ilyen eset volt, de egyik sem érte el a nemzetközi nukleáris eseményskála első szintjét. A nukleáris hatóság vezetői arról is beszámoltak, hogy Magyarország a nukleáris védettség terén továbbra is a világ élvonalába tartozik, valamint arról, hogy a hatóság aktív a nemzetközi szakmai munkában is: 17 országgal van kétoldalú szakmai kapcsolata, szakemberei több nemzetközi szervezet munkacsoportjaiban is dolgoznak. (MTI)