BPMK

Arnold Károly 1932-2019

A családtól kapott tájékoztatás szerint 86 éves korában elhunyt Arnold Károly az épületgépészek doyenje, az első Macskássy-tanítványok egyike, épületgépész generációk mestere. Temetése szűk családi körben megtörtént.

Az óbudai Árpád gimnáziumban érettségizett, majd az ÉVM Szerelőipari Vállalat Forgács utcai műhelyében kezdett dolgozni, mint betanított lemezlakatos.
Felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karára, ahol az épületgépész szakon, jeles diplomatervét jeles eredménnyel védte meg. Egyetemi évei alatt – dékáni engedéllyel – munkát vállalt a Lakóépület Tervező Vállalatnál. Műszaki rajzolóként, illetve szerkesztőként dolgozott.
Az egyetemen Macskássy Árpád professzor tanítványa volt. A diploma megszerzését követően a Szerelőipari Vállalathoz irányították, ahol a budapesti sertésvágóhíd, a Kőbányai Sörgyár, és a csillebérci reaktorépület, szerelési munkáit vezette.
Később, visszatérve a Lakóépület Tervező Vállalathoz tervezőként, majd 1963-tól az épületgépész osztály vezetőjeként több szálloda, iskola, óvoda, követségi épület, lakóépület, terveinek felelős tervezője volt. Tervezőmunkája mellett mellékállásban az Import-Trade Kft szakértőjeként, a Grohe-, és a Herz cégek magyarországi képviselőjeként dolgozott.
Pályája alapvetően módosult, amikor elvállalta a Grundfos Trading magyarországi irodájának műszaki vezetését, és ezzel a Grundfos Hungária cég megalapításának az előkészítését.
Gyémánt jelvényes Igazságügyi szakértő és mediátor, alapítója az Első Magyar Épületgépész Mediátori Irodának.
Haláláig tagja a Magyar Mérnöki Kamarának, valamint az Igazságügyi Szakértői Kamarának. Mindkét kamara örökös tagjává választották. Jellemző szakmai elhivatottságára, hogy amikor nagykonyhai technológiák tervezésével kellett foglalkoznia, „mellékesen” szakács képzésben részesült. Ebből alakult ki az egyik hobbija. Ismereteit, megszerzett tudását – és veleszületett képességeit – hasznosítva vált több gasztronómiai létesítmény mentorává, és lett több gasztronómiai cikk szerzője.
Ha az életéről beszélünk, nem hagyhatjuk említés nélkül másik hobbiját, az ultival való elkötelezett barátságát. Szenvedélyesen űzte, elemezte ezt nagyszerű szellemi sportot. Egyéniben és csapatban volt sok éven keresztül társasági ultijátékos. A Magyar Ulti Szövetség 2006-os „társasági ulti” ranglistáján Arnold Károly 1938 élőponttal a 4. helyen állt. A 2016-os Köztársasági Kupán is és az Emlék Kupán is az első százban végzett. A 2018-as Sport Ulti Bajnokságra még nevezett.
Bármivel foglalkozott hosszú élete során, azt alaposan, teljes odaadással tette. Tervezőgenerációk munkáját segítették az általa összeállított tervezési segédletek. A tervezési alapadatokra nem „hálón szörfözéssel” kerestünk rá, hanem az általa összeállított műszaki táblázatokat nyitottuk ki. Élethivatásának tekintette az oktatást, a szakmai továbbképzésekben való közreműködést. Ennek a küldetésének egészen a közelmúltig eleget is tett.
Tragédiáktól sem mentes magánélete összefonódott szakmai életével. Irigylésre méltó, gazdag életútja példaértékű a szakmai utókor számára is.
Gyurkovics Zoltán