BPMK

Dr. Korda Jánosra emlékezünk

Korda János 1929 augusztus 6-án Budapesten született, majd édesapja szakmáját választotta. 1952-ben szerzett építőmérnöki oklevelet, melyhez 1973-ban kapta meg a műszaki tudományok kandidátusa címet.

A BME (egy időben ÉKME) mechanika tanszékén, majd az acélszerkezetek, a vasbeton szerkezetek tanszékén oktató, c. egyetemi docens, mely tevékenységet 1952-1959 között főállásban, de az oktatásban további pályafutása során meghívott külső előadóként mellékfoglalkozásként mindig is részt vett. Negyven éves sokoldalú mérnöki praxisa során a továbbiakban dolgozott a Hídépítő Vállalatnál, az Ipari Épülettervező Vállalatnál, az Építésügyi Minőségellenőrző Intézetnél, az Általános Épülettervező Vállalatnál, majd rendszerváltozás után a Rogers Engineering Kft-nél.
Korda János 20 éven át szolgálta a Mérnöki Kamarát. A Mérnöki Kamara alapításában a kezdetektől részt vett. Az 1989-től 1996-ig, nyolc éven keresztül az egyesületi Mérnöki Kamara (később Mérnök Egylet) elnökhelyettese. 1997-től 2009-ig, három négyéves cikluson át a köztestületi Magyar Mérnöki Kamara alelnöke.
Korda Jánosnak sokat köszönhetünk. A kezdetekben részese volt a kamarai törvénytervezeteink fogalmazásának. Koordinálta és segítette 1991 és 1995 között az első 23 szakmai tagozat megalakulását, kidolgozta azok minta-szabályzatát. A Mérnöki Díjszabás első kiadásait (1991, 1995 és 2000) Andor Bélával közösen készítették. Kitűnő angol és német nyelvtudásával aktív szerepe volt a 2000-évben Budapesten megrendezett 2. Európai Mérnökfórumnak. Rendszeresen publikált az 1994-ben alapított Mérnök Újágunkban.
Feleségével, dr. Weisz Mária reumatológus doktornővel és három leány gyermekükkel élete végéig harmonikus családi életet éltek.
Az MMK Zielinski Szilárd díját 2002-ben, a Mérnök Újságíró díjat 2004-ben, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést 2007-ben kapta meg.
Korda János életműve a mindennapjainkban – az oktatásban továbbadott tudásban, számos megvalósult létesítményben és tudományos munkában, a Mérnöki Kamara működésében – továbbra is körülvesz bennünket.

Dr. Korda János búcsúztatása június 7-én, 11:15-kor lesz a budapesti Farkasréti temető Makovecz termében.