BPMK

Tudományos és Technológiai Park rendszer

IPE meghívására július 4-6. között Magyarországra látogatott Luis Sanz, a Tudományos Parkok Nemzetközi Szövetségének ügyvezető igazgatója. Látogatásának célja a magyarországi Tudományos és Technológiai Park rendszer megismerése annak érdekében, hogy a Magyarország aktívan bekapcsolódhasson a tudásgazdaság- és az innováció-alapú nemzetközi szakmai és üzleti hálózatba.

Az 1984-ben alapított IASP nemzetközi szervezet, 73 országban 366 tagot fog össze, közvetve 140 ezer vállalatot képvisel. A látogatás keretében Luis Sanz megismerte az IPE által elindított a magyar Tudományos és Technológiai Park rendszert, valamint látogatást tett Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkba és az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai alumínium hab gyárába.
Sanz úr véleménye szerint Magyarországnak kiváló adottságai vannak a továbblépéshez az innováció ezen területén, a privát szféra, az egyetemek és a önkormányzatok között kiváló az együttműködés.
A TTP-k megvalósítási környezetet biztosítanak és magas hozzáadott értéket  képviselnek, mely a technológia vállalatok és a start-upok számára is vonzó- hangsúlyozta a szakember.
A látogatásokat követően Luis Sanz és Mórucz Norbert egyeztetést tartottak Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárral a Nemzetgazdasági Minisztériumban és Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkárral a Külgazdasági- és Külügyminisztériumban.
Lepsényi István szerint a Tudományos és Technológiai Park megfelelő eszköz a jövő iparának fejlesztéséhez, a minőségi szolgáltatások és új funkciók kialakítása ma is támogatott fejlesztés.
A nemzetközi szervezetben a jövőben az IPE képviseli Magyarországot, feladata a nemzetközi standardok magyarországi bevezetése és a tudományos és technológiai parkok felkészítése.
Íjgyártó István szerint a TTP rendszer jól illeszkedik a Külgazdasági és Külügyminisztérium intézményrendszerébe, a külképviseletek és a tudományos és technológiai attasé munkájával összhangban van.
Az együttműködésben az IPE stratégiai partnere a Budapest és Pest megyei Mérnöki Kamara, mely az ország legnagyobb taglétszámú területi kamarája. A versenyképes iparfejlesztés kulcsa a naprakész, innovatív és szervezett mérnöktársadalom, melyben a BPMK vezető szerepelt vállalt. Kassai Ferenc, a BMPK elnöke és a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke személyében is több kiemelt fejlesztési program szakmai felelőse, mely a TTP rendszer számára is biztosítja a mérnöki szakértelmet.
Az IPE által menedzselt TTP rendszerben a magyar kreatív elme hasznosulása és az ipar innovatív fejlesztése együtt valósítható meg.
Az IPE és az IASP együttműködésének köszönhetően Magyarország ismét felkerült a high-tech iparfejlesztés globális térképére.