BPMK

Épületgépész Tervezői Konferencia

Az épületgépészeti rendszerek hatékonysági kérdéseiről szólt a nagy érdeklődést kiváltott ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZŐI KONFERENCIA 2016., melyet a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara az MMK Épületgépészeti Tagozat bevonásával rendezett szeptember 16-án a Lurdy Konferencia- és Rendezvényközpontban.

Gyurkovics Zoltán, az Épületgépészeti Tagozat elnökségi tagja köszöntötte a konferencia részvevőit. Elsőként kiemelte el, hogy az épületgépészet mindenkori célja a komfort javítása. Ezen a konferencián a tervezőket kerülnek reflektorfénybe, mondta, mert a tervezőnek a projektet a gondolat megszületésétől a kulcsátadásáig végig kell kísérnie. Az energia-megtakarítás a tervezéssel kezdődik. Köszöntötte Csepreghy Nándor miniszter-helyettest, Füleky Zsolt helyettes államtitkárt, Barsiné Pataky Etelkát, az MMK elnökét, Kassai Ferencet, a BPMK elnökét, és Nagy Gyulát, az Épületgépészeti Tagozat elnökét. Köszönetét fejezte ki azért, hogy az egyetemek tanszékvezetői szinten képviselték magukat a rendezvényen, továbbá kiemelte a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara kitüntetett szerepét a konferencia megvalósításában.
Csepreghy Nándor miniszter-helyettes azzal kezdte a mondanivalóját, hogy a konferencia programja látszólag távol áll a politikától, ám ez csak látszólagos, folytatta, mert a politika egyrészt az aktuális feladatokat oldja meg, másrészt az értékteremtő munkát támogatja, célja a jövő nemzedéke részére történő értékteremtés. Olyan értékek megvalósítása, amire az utánunk jövő nemzedékek sora lehet büszke. Visszatekintett az elmúlt századok és a mi világunk építészeti, műszaki eredményeire a Millenniumtól a Kossuth téri felújításig. A jó politika, a jó politikus mindig keresi a hozzáértő szakmai partnert elképzelései megvalósításához, ezért fontos és gyümölcsöző a mérnöki és építész kamarákkal kiépített szakmai kapcsolat
Kassai Ferenc elnök a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara nevében köszöntötte a konferencia résztvevőit, Csepreghy Nándor miniszter-helyettest, Füleky Zsolt helyettes államtitkárt, Barsiné Pataky Etelka elnök asszonyt.
Az európai városok ma jelentős kihívásokkal szembesülnek a demográfiai változások a városok terjeszkedése, a környezeti problémák és az éghajlatváltozás elleni küzdelem miatt – kezdte mondanivalóját. – E kihívásokra a fenntartható városfejlesztés keretében kell megadni a választ, amely integrált és kreatív szemléletet jelent, és alapvető feltétele az energiahatékonyság, a természeti erőforrások gazdaságos kihasználása, melyhez elengedhetetlen az épületek energiahatékonyságának javítása is. Jelenleg Magyarországon az összes energiafogyasztás negyven százaléka épületeinkben történik, ezek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Magyarország gazdasági növekedését hátráltatja az alacsony energiahatékonyság, amely legkisebb költséggel és legnagyobb társadalmi és éghajlatvédelmi haszonnal az épületek energiatakarékos, fenntartható építése és felújítása terén javítható. Erre figyelmeztet bennünket az elmúlt időszak tomboló hősége, és általa a jelentősen megnövekedett energia-csúcsfelhasználás. A hazai mintegy négymillió lakást kitevő állomány legalább fele nem felel meg a korszerű funkcionális- műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek; a középületek esetében az arány sajnos még rosszabb. Az európai energiahatékonysági előírások minden EU-országra érvényesek, ezért a magyarországi jogalkotás megfelelően szabályozta ezt a kérdést. Fontos, hogy a polgárok gondolkodásmódja változzon, a felhasználók törekedjenek az energia megtakarításra, mert köztudott, hogy a fel nem használt energia a legjobb energia-megtakarítás, és a rezsicsökkentés új dimenziója. Az energia felhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan. Ennek nagyon fontos része az energia hatékonyság növelése. E cél elérésében eminens szerepe van az épületgépészetnek, ami az építmények esetében ma már a bekerülési költség, mintegy 70%-át is eléri. Milyen szakmát is takar az épületgépészet? Az épületgépészet mindenütt jelen van, ahol az ember tartózkodik. Az emberi szükségletek és komfortigények legmagasabb szintű és legbonyolultabb technikájú kielégítését kell megvalósítani. Az információs társadalom térnyerésével a korábban használt fogalmak új tartalmakat is kapnak. Az informatika fejlődésével ma már az épületgépészet egybefonódott az okos házak az un. intelligens városok tekintetében.  Ezen túlmenően az épületgépészetnek eminens szerepe van a megújuló, illetve az alternatív energiaforrások felhasználásában, alkalmazásában. Jó munkát kívánt a tanácskozáshoz.
Barsiné Pataky Etelka köszöntőjében elmondta, hogy a területi kamarák 20 éve, 1996 novemberben alakultak meg, majd azt követő év januárjában a Magyar Mérnöki Kamara is létrejött. Szólt arról, hogy a megalakuláskor nem gondolták volna, hogy a kamara vitorláját annyiszor kell kurtítani, ahogy az az elmúlt 20 esztendőben történt. Kompromisszumokat kellett kötnünk, de a szakmai területen nem kurtítottunk – állította. Jó szakmai tanácsot csak a mérnöki kamarák képesek adni a politikának. A mostani konferencia és kiállítás is bizonyítja a szakma tudását, fontosságát. Az épületgépészet ma robbanásszerű változás küszöbén áll. Tudomásul kell vennünk, hogy megváltozott az oktatás, az angol nyelvtudás és a digitális eligazodás képessége elengedhetetlen. Rugalmasabb vállalati menedzsmentre van szükség, akik képesek a változó, fejlődő világ üzenetét meghallani és megfelelő módon reagálni rá. Tudnunk kell azt is, hogy ma a technológia és a technika exponenciálisan fejlődik. Ezért tudomásul kell venni, hogy a jó megoldások csak a szakterületek összefogásával születhetnek. A kamara mindent megtesz a fejlődés érdekében, de „egyedül nem megy”, ezért kell az együttműködés a politikával.
Nagy Gyula fölszólalásában hangsúlyozta, hogy a konferencia mindig jó alkalom az információ cserére a tudás bővítésére, elmélyítésére. Ma a politika üzent a szakmának – mi is üzenünk a politikának. Különösen azért, mert az épületgépészet kulcsfontosságú az energia-megtakarításban, az energiahatékonyság növelésében. Ma bemutatkozik egy energiatakarékos jármű is a kiállításon, ami egyben beharangozója az októberi e-mobilitás konferenciának is – hívta rá a hallgatók figyelmét.

A konferencia a következő előadások hangzottak el:
Jogszabályok, rendeletek változásai.
Dr. Kalmár Ferenc főiskolai tanár, tanszékvezető, Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Épületenergetikai Tanszék

Kamarai jogosultságokkal kapcsolatos kérdések. Szakmai továbbképzés, 2016.
Halász Györgyné Dr., egyetemi docens, tanszékvezető SZIE Épületgépészeti, Létesítménymérnöki és Környezettechnikai Tanszék, – Gyurkovics Zoltán, MMK ÉgT szakmai továbbképzést koordináló elnökségi tag

Természeti vizeink (talajvíz-mélyfúrású kútvíz-folyóvíz) épületgépészeti hasznosítása.
Kovács István MMK alelnök, ügyvezető, Németh Balázs vezető tervező KondiCAD Mérnökiroda Kft.,

A talajvízből, mélyfúrású kútvízből, illetve természetes vízfolyásból kinyert víz tisztítása, vegyszeres kezelése
Vízkeleti Zsolt, ProMinent Magyarország Kft.

Korszerű távvezetéki rendszerek
Kaszab Gergely, Ke Kelit Képviselet,
                
Kulturális létesítmény épületgépészeti rendszereinek tervezése BIM alkalmazásával
Virág Zoltán c. egyetemi docens, MMK ÉgT alelnök, Duoplan Kft.

Szellőztető rendszerek korszerű megoldásai
Kovács István műszaki vezető, okl. gépészmérnök, Kamleithner-Budapest Kft.

Energiatakarékos irodaház megvalósítása.
Szlovák Krisztián vezető tervező, Temesvári Tervező Kft.

Irodaházak felületfűtési megoldásai.
Rimanóczy Géza épületgépész mérnök, Wavin Hungary Kft.

Épületenergetikai mélyfelújítások komplex kérdései.
Cservenyák Gábor c. egyetemi docens, MMK ÉgT alelnök, ügyvezető, Klimasol Kft.

Energiatudatos Komfort – gondolatok a hatékony légbevezetésről
Parsch Ádám mérnök tanácsadó, Schako Kft.

Energiahatékony hőtechnikai felújítás, szennyvíz hőhasznosítás.
Cseri Dénes ügyvezető, Smartcool Mérnöki Kft.

Egyedi épületgépészeti megoldásokról a Groupama Arénában
Lantos András ügyvezető igazgató, Lanterv Kft.

Vízkezelő berendezés; alternatív megoldás termikus legionella fertőtlenítéshez
Szögi Pál, Grundfos South East Europe Kft.

Megújuló energiaforrások hatékony alkalmazása
Láng György, Daikin Hungary Kft.

Kondenzációs kazán akusztikai előnyei
Pethő Gábor, Marketbau-Remeha Kft.

Épületgépészeti rendszerek kivitelezési tapasztalatai,a tervezés kivitelezői szemmel
Ágoston István okl. épületgépész mérnök, ENSI Kft

A tervezési megoldások hatékonyságának értékelése.  
Homor Miklós szolár szakértő és épületgépész

Beszabályozó szelepek innovatív konstrukciós megoldásai
Popik Dénes, IMI Hydronic Engineering Kft.

Intelligens épületgépészeti rendszerek. Üzemeltetési tapasztalatok.
Erhard Tamás, Kántor Zoltán, Siemens Zrt.

A nagysikerű konferencián és kiállításon 400 fő vett részt, és 53 cég mutatta be eredményeit, korszerű termékeit.


ÉPÜLETGÉPÉSZ TERVEZŐI KONFERENCIA 2016 KIÁLLÍTÓI:

Air Solution Trade Kft.
Aereco Légtechnika Kft.
AeroTrade Kft.
Air-Technik Légtechnikai Kft.
Airvent Zrt.
Aquatherm-Hungaria Kft.
Armacell Switzerland AG.
ATREA SK s.r.o
B&K Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.
BR. GAL-Zöldautó Kft.
Daikin Hungary Kft.
Danfoss Kft.
ENSI Kft.
Épületgépészet Kiadó Kft.
Essmann Hungária Kft.
Eviron Systems Kft.
Flamco Kft.
FRANKE Aquarotter Gmbh.
Geberit Kft.
Gienger Hungária Kft.
GYUR'MA Kft.
HAJDU Hajdusági Ipari Zrt.
HERZ Armatúra Hungária Kft.
Hidrofilt Kft.
HILTI (Hungária) Szolgáltató Kft.
Homor és Lányai Kft

IMI International Kft.
IND-APP Kft.
ista Magyarország Kft.
Kamleithner Budapest Kft.
Ke Kelit GmbH
Leier Hungária Kft.
Magyar Épületgépészek Napja Szervezők
Maico Hungária Kft.
Marketbau-Remeha Kft.
PIPELIFE Hungária Kft.
Planning &Trading Kft.
POLIFOAM Kft.
ProMinent Kft.
PROM-TECH Hungary Kft.
Proschorn Hungária Kft.
Rosenberg Hungária Kft.
Schako Kft.
SMARTCOOL Mérnöki Kft
TGA Consult Kft.
UNIT TRADE Kft.
Uponor Épületgépészeti Kft.
Viessmann Fűtéstechnika Kft.
VTS Hungary Kft
Wavin Hungary Kft.
Weishaupt Hőtechnikai Kft.                                  
Wilo Magyarország Kft.
WÜRTH Szereléstechnika Kft.