BPMK

A GE vizsgálja, hogyan kapcsolódhatna a Paks II beruházáshoz

A General Electric (GE) vizsgálja annak a lehetőségét, hogyan kapcsolódhatna a Paks II beruházáshoz - mondta John G. Rice, a GE alelnöke január 19-én háttérbeszélgetésen, Veresegyházon.

A GE globális növekedéséért és az Amerikai Egyesült Államokon kívüli összes üzleti folyamatért felelős alelnök Magyarországon tárgyal. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormány és a GE célja egybeesnek, például az oktatás, a versenyképesség, a kapacitásfejlesztés, az exportbővítés területén. Megemlítette, hogy 2014-ben a GE Magyarország 1524 milliárd forint árbevételének 99 százaléka exportból származott.
John G. Rice kiemelte: elégedettek a magyarországi telephelyeik tevékenységével, ahol versenyképes gyártás folyik, a magyar munkaerő színvonalára és a mérnöki képesség adottságára építve további munkaerőfelvételben gondolkodnak. Az alelnök elmondta, hogy a Paks II beruházáshoz a GE a teljes turbinaszigetet és a generátort is tudná szállítani, építenének a magyar termelésre és helyi beszállításra. Becslésük szerint 1,5 milliárd dollárt tehetne ki a GE beszállításának értéke. John G. Rice kiemelte, Magyarországon a GE telephelyein dolgozó 10 ezer munkavállaló olyan minőségi színvonalat jelent, amely indokolja, hogy a GE egyre inkább itt termeljen, szolgáltasson, ezért további munkaerőfelvételben gondolkodnak.
A GE alelnöke kitért arra, hogy az Alstom erőművi részlegének megvásárlásával a General Electric további kapacitást, gyártási képességet vett, és a Magyarországon működő Alstom erőművi tevékenységére is építene, és mint mondta, az egyesülés révén munkahelyek megszűnhetnek, de az ott dolgozóknak munkalehetőséget kínálnak a GE más magyarországi gyáraiban.
A General Electric a világ vezető digitális iparvállalata, a Forbes Magazin 2015. évi toplistáján a világ 9. legértékesebb vállalataként rangsorolta a GE-t, amely 175 országban van jelen és több mint 350 000 munkavállalót foglalkoztat világszerte. A GE 1989 vége óta működik Magyarországon, a "Figyelő Top 200" 2014-es kimutatása szerint Magyarország harmadik legnagyobb vállalata, továbbá a második legnagyobb exportőr az országban. A vállalat 11 gyártóüzemet, 5 kutató-fejlesztő központot és 4 üzleti szolgáltató központot működtet 11 városban, Budapesten, Fóton, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán, Oroszlányban, Ózdon, Veresegyházon, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szegeden.
A GE több mint 10 000 munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, amelyből 9000 az ipari üzletágakban dolgozik, és további 1200 fő pedig a vállalat 2014-ben megnyílt budapesti Globális Üzleti Szolgáltató Központjában tölt be nemzetközi feladatkört.
A magyar kormány 2012 végén stratégiai együttműködési megállapodást kötött a GE-vel.
(MTI)