BPMK

Rendhagyó módon rendezték meg a 2020. évi Közlekedési Kultúra Napját

2015. óta egyre nagyobb sikerrel, egyre szélesebb körben szerveztük meg A Közlekedési Kultúra Napja programsorozatot május 11-én, illetve ahhoz kapcsolódóan. Az országos rendezvények és aktivitások ráirányították a figyelmet a közlekedés kultúrájának jelentőségére, sokszínűségére a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedés területén egyaránt.

A szervezőbizottság – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – a hagyományoknak megfelelően az idei évben is megkezdte a rendezvény előkészítését, azonban a koronavírus kapcsán bevezetett veszélyhelyzetre való tekintettel a hagyományos nyitó rendezvényt a Művészetek Palotája helyett, online konferencia keretein belül tartottuk meg.
Immár hatodik alkalommal rendeztük meg a hazai kezdeményezésre megszületett Közlekedési Kultúra Napját május 11-én. Ezen a napon számos rendezvény és aktivitás teremt alkalmat arra, hogy a közlekedéshez kapcsolódó szakmai közösség és a civil társadalom találkozzon a közlekedési kultúra, benne a biztonság és együttműködés összetett kérdéseivel. További cél, hogy a rendező szervezetek széles körben népszerűsítsék az ember közlekedéssel kapcsolatos tárgyi és szellemi értékeit a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedés számos területén, megszólítva valamennyi korosztályt.
A Közlekedési Kultúra Napja online konferenciáját elsőként dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy a vírus miatt kialakult veszélyhelyzet nem okozott kését a közlekedésfejlesztési beruházásokban. Hozzátette: a KKN 2020 üzenete, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően is figyeljünk oda, vigyázzunk egymásra.

Dr. Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője köszöntőjében emlékeztetett: az ENSZ tagállamai célul tűzték ki, hogy 2020-ig felére csökkentik a közúti haláleseteket és sérüléseket a világ országaiban. Dicsérte továbbá a kormányzat és a közlekedési tárca tömegközlekedéssel kapcsolatos veszélyhelyzeti intézkedéseit és szigorításait, amelyekkel megfelelő védelmet nyújtanak mind az utasok, mind a dolgozók számára.
Kezdetektől a programsorozat egyik kezdeményező/rendező szervezete a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara. Az idei programnyitó rendezvényen szakmai önkormányzatunkat Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, az MMK alelnöke képviselte. Elmondta, a forgalom nagysága és a közlekedés sebessége rohamosabban nő; az emberi leleményesség, a mérnöki tudás jól kamatozik a közlekedési utak építésében, és törekszik a biztonságra. A közlekedés biztonságára azonban sohasem lehet elég figyelmet fordítani. Hazánkban az elmúlt 10-15 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a közlekedésbiztonság területén romlási és javulási szakaszok követték egymást. Tartós javulás biztosításához a szakterületen az ismert megoldásokat egyrészt a korábbinál jobban/hatékonyabban kell alkalmazni, másrészt új, korszerűbb eszközöket, eljárásokat kell igénybe venni.
Egyre világosabban látszik, hogy a kitűzött cél csak akkor érhető el, ha a meglévő programok mellett a jövőben sikerül felébreszteni a hazai társadalomban, a helyi közösségekben, helyi döntéshozókban is a biztonságos közlekedés iránti igényt.
Ez a helyzet további intézkedések meghozatalára kell, hogy sarkalljon minket: a közúti baleset-megelőzésben újabb ötletekre, intézkedésekre, a közlekedésbiztonsági tevékenység társadalmasítására van szükség.
Ezt célozza az idei Közlekedési Kultúra Napja alkalmával a rendezők által meghirdetett pályázatok számossága. Az ünnepi alkalom előzménye és lebonyolítása az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, a Közlekedéstudományi Intézet és a Közlekedéstudományi Egyesület Közlekedésbiztonsági Tagozata szakmai támogatásával jött létre. A közlekedés biztonsága olyan közös feladat, amelyre a társadalom és a gazdasági élet minden szereplőjének, az irányító hatóságoknak, a civil szervezeteknek és az egyénnek egyaránt oda kell figyelni, és ehhez a maga eszközeivel mindenkinek hozzá kell járulnia. Ez csak akkor érhető el, ha sikerül felébreszteni a társadalomban, a helyi közösségekben, a helyi döntéshozókban is a közlekedés biztonsága iránti igényt. A dolog látszólag magától értetődő, a helyzet azonban korántsem rózsás.
Az országos esemény rendezvényeit és aktivitásait Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Közlekedésbiztonsági Tagozatának elnöke, az Eseménykoordinációs Munkacsoport vezetője ismertette. Az idei év újdonságaként a vándor-plakátkiállítást említette, melynek bemutatására a veszélyhelyzet megszűnését követően kerülhet sor. A kiállítás addig online térben, a www.kozlekedesikulturanapja.hu és a www.bpmk.hu weboldalakon tekinthető meg.   
A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából az idei évben harmadik alkalommal, a Közlekedési kultúránk értékei 2020. programelem részeként 9 kategóriában hirdettük hirdettek pályázatokat a rendezők. Az eredményeket dr. Tóth János, a KTE főtitkára ismertette. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara „Az év közlekedési kiadványa” kategóriában a második, míg „A társadalmi felelősségvállalás” kategóriában ötödik helyen végzett.

(A nyertes pályázatokat a csatolt mellékletben tekinthetik meg. A szerk.)

A plakátkiállítás tablói: