BPMK

ORSZÁGJÁRÁSON A MÉRNÖKKIÁLLÍTÁS

Megérkezett országjáró körútjának első vidéki helyszínére, Kecskemétre, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara rendezésében a magyar mérnöki kutatás és fejlesztés évszázadokon átnyúló alkotásait bemutató Kreatív Magyarország – Mérnöki tudás – Múlt, jelen, jövő kiállítás. A négy napig tartó eseményre Kecskeméti Főiskola GAMF Karának aulájában kerül sor: ez a főiskola a mérnökképzés regionális központja.

A március 20-i megnyitón Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét alpolgármestere reményét fejezte ki, hogy a magyar mérnöki kreativitás hozzájárul a gazdaság fellendüléséhez. Dr. Danyi József a Kecskeméti Főiskola rektora szerint azért is örvendetes  hogy a kiállításra a főiskolai falai között kerül sor, mert a nagy elődök eredményei jobb teljesítményre sarkallják a mai fiatalokat is. Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy a kiállítás „lefordítja” a hétköznapok nyelvére a mérnöki munka eredményeit, Kassai Ferenc, a Budapest és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke és Rónay István, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara elnöke reményüket fejezték ki, hogy a pályaválasztásban mindinkább előtérbe kerülnek a műszaki tudományok.

A korábbi, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen bemutatott tárlat kiegészült a Kecskeméti Főiskola sikeres fejlesztéseivel: látható a GAMF Kar Megaméter nevet viselő járműve, amely 2661 km/1 literes fogyasztásával jelenleg a világranglista harmadik helyezettje, a Kertészeti Főiskolai Kar pedig hidrokulturás termesztési eredményeit mutatja be.

A nyitó eseményen előadás tartott Kovács Zoltán egyetemi tanársegéd, aki a „MASAT” program menedzsereként számolt be az első magyar műhold világűrbe juttatásáról.

A kiállítás megnyitóján szép számmal vettek részt a főiskolai tanárai, hallgatói, a mérnöki kamara tagjai, társkamarák képviselői.

A rendezvény egyik célja, hogy minél több diák, általános és középiskolás tanuló nézze meg a kiállítást, érezzen rá a mérnöki pálya szépségére, fontosságára.