BPMK

„E-mobilitás másképpen” – konferencia és szakmai továbbképzés

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara a Jedlik Ányos Klaszterrel és további szervezetekkel együttműködve „E-mobilitás másképpen” mottóval ötödik alkalommal szervez konferenciát október 16-án, az Automotive Hungary Kiállítás nyitónapján a Hungexpo Budapesti Vásárközpont „A” pavilonjában.

A korábbi konferenciákon megállapításra került, hogy az e-mobilitás jövőjét tekintve, hosszú távon és rendszerben kell gondolkodni. Mint általában, az e-mobilitás esetében sincs egyetlen, mindent megoldó módszer, de mindig törekedni kell a pillanatnyilag és a jövőbe tekintve is a legjobbra. A fejlesztések során szem előtt kell tartani a környezetszennyezés, a fenntarthatóság, a kényelmi szempontokat, a járművek esetében és az egyéb alkalmazások során nem kevésbé fontos az ár, azaz az eladhatóság és természetesen az üzemeltetési költség.
A nemzetgazdasági szempontból a nemzeti jövedelem növelése érdekében különös érdekünk a hazai fejlesztés és gyártás. Törekednünk kell arra, hogy ezen a területen is minél több versenyképes termékekkel jelenhessünk meg a világpiacon.
Az idei konferencián áttekintjük az akkumulátoros és tüzelőanyag cellás járművek jelenlegi helyzetét a világon, elemezzük a hazai alkalmazási lehetőségeit, előnyeit és hátrányait, az alkalmazásuk eddigi tapasztalatait, ösztönzőit és korlátait, a hazai kutatás fejlesztés irányait, gyártási lehetőségeit.
Kerekasztal-beszélgetés keretében áttekintjük és megvitatjuk az e-mobilitás helyét a hazai közlekedés-, ipar- és környezetpolitikában, az új nemzeti energiastratégiában, különös figyelmet fordítva annak feltárására, miképpen lehet integrálni a hazai mérnökök kreativitását a hazai gyártást a nemzetközi fejlesztési és gyártási folyamatokba.
A konferenciára tisztelettel meghívjuk. Különösen fontosnak tartjuk, hogy a kerekasztal-beszélgetésen hozzászóljon az elhangzott előadásokhoz, elmondja tapasztalatát, véleményét, megfogalmazza javaslatát, s általa hozzájáruljon a nemzeti stratégiák, szakpolitikai intézkedések jobbításához.

A konferencia előzetes programja:


8:30 regisztráció
9:00 megnyitó, köszöntők – Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, valamint az ITM képviselője
9:30 Az e-mobilitás – befektetés a jövőbe
9:50 közúti alkalmazásának lehetőségei és tapasztalatai
10:05 vasúti alkalmazásának lehetőségei és tapasztalatai
10:20 vízi alkalmazásának lehetőségei és tapasztalatai
10:30 légi alkalmazásának lehetőségei és tapasztalatai
10:40 hatása a természeti és épített környezetre
11:00 kávészünet
11:20 az akkumulátoros járművek alkalmazásának feltételei, a szükséges infrastruktúrafejlesztések
11:40 a tüzelőanyag cellás járművek alkalmazásának feltételei, a szükséges infrastruktúrafejlesztések
12:00 az elektromos járművek energia rendszerhez integrálásának feltételei
12:20 ebédszünet    
13:30 kerekasztal beszélgetés felkért vitaindító előadókkal és hozzászólókkal
a.    Az e-mobilitás helye a hazai közlekedési-, ipar- és környezetpolitikában, az új nemzeti energiastratégiában – ITM bevezető előadás  20 perc
-    szakpolitikai intézkedések, jogszabályozási környezet, infrastruktúra fejlesztések

b.    Az elektromos járművek és hajtások, ill. komponenseinek fejlesztési, gyártási és alkalmazási lehetőségei hazánkban – NKFI bevezető előadás  20 perc
-    a hazai fejlesztési területek és helyek
-    a fejlesztés és gyártás ösztönzői és korlátai

15:10 zárszó

JELENTKEZÉSI LINK: http://www.bpmk-oktatas.hu/tlcm_index.php?token=4qikdzwfld1hzaqz