BPMK

14. NMHH - MMK építtetői, tervezői és kivitelezői fórum

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hírközlésfelügyeleti Főosztálya a Magyar Mérnöki Kamara Hírközlési Informatikai Tagozattal közösen idén 14. alkalommal rendezte meg építtetői, tervezői és kivitelezői fórumát.

Az esemény a MOM Kulturális Központ Kupolatermében került megrendezésre, az eddig megszokottnál igényesebb, tágasabb körülmények között. Az eseményre 107 hallgató regisztrált és tíz szakember tartott előadást.
A rendezvény megnyitását Aranyosné dr. Börcs Janka NMHH főigazgató és Nagy Gyula MMK-elnök vállalta magára.
Főigazgató asszony megnyitó beszédében köszöntötte a megjelenteket, majd röviden ismertette a várható feladatokat infokommunikáció, a hírközlés, illetve az informatika terén. Külön kiemelte a hatóság Hír-Közmű projektjét, amely a hírközlési szolgáltatók esetében fogja megkövetelni az eddig is elvárt digitális közmű nyilvántartást.
Elnök úr a mérnöktársadalom összefogásáról, a hatósággal közösen végzett munkákról és a jövőbeli további együttműködésről beszélt.
A levezető elnök feladatait Buzás Zoltán, a Békés Megyei Mérnöki Kamara elnöke vállalta magára.
A megnyitó után dr. Pócza András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Infokommunikációs Szabályozási és Szervezési Főosztály vezetője tartott előadást rendkívül érdekfeszítő előadást Kormányzati tervek Magyarország digitális fejlesztéséről címmel.
Dr. Rajnai Judit NMHH engedélyezési osztályvezető ismertette a Hatóság engedélyezési eljárásait, felvázolta a jövőbeni változások irányát.
Kassai Ferencet, a BPMK elnökét elszólították kötelességei, így zárszó helyett tartott rövid beszédet. Kiemelte, hogy a hírközlés a társadalom idegpályája, alul működése zavarokat okoz az egész rendszerbe, ezért mindig is kiemelt figyelemmel kisérte. Megdicsérte Rácz József tagozati elnököt, akinek segítségével már sikerült pályázati lehetőséghez juttatni a tervezőmérnököket. Kiemelte, hogy a tagozat sikeresen integrálta a kamarai munkába a mérnök informatikus társadalmat, ami igen örvendetes tény. A tagozat és az ágazat részére felajánlotta további segítségét valamint sok sikert kívánt.
Szünet után, a már főigazgató asszony által is kiemelt Hír-Közmű projektről tartott előadást Nemestóthy Zoltán a projekt vezetője és Nyíri Zsolt szakértő. A munkába a kamara is be lett vonva, a kamarai feladatokról és teljesítésekről Kálmán Miklós a MMK HIT alelnöke számolt be.
Az építésfelügyelet tapasztalatait Bölsei Tamás építésfelügyeleti munkatárs ismertette. Előadása az építési folyamat résztvevőinek jogairól és kötelességeiről, az építési e-napló vezetés jobbításáról és az építésfelügyelet tapasztalatairól szólt, kiemelve a kijavítandó hibákat.
A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a Hírközlési Tagozat elnökségi tagja, dr. Kovács Oszkár hiánypótló a piacon ezidáig nem beszerezhető információról a „Létesítményi Informatikai Hálózatokról” irt könyvet, összeszedve és rendezve a mérnököknek szóló ismeretanyagot. Ismertette a könyvét, amelyet az ebédszünetben dedikált az olvasóinak.
A rövid szendvicsebéd után Rácz József, a Hírközlési és Informatikai tagozat elnöke ismertette a kamara és különösen a tagozat elmúlt időben a mérnöki társadalom érdekében tett erőfeszítéseit, az előttünk álló célokat és feladatokat.
A szakmai részt dr. Takács György tartotta meg a résztvevők részére. Előadása  „A réz jövője, új hálózati megoldások Gbit technológiával - szabványok és piaci termékek” címmel került megtartásra.
Tanár úr rendkívül színvonalas, érdekes előadása a VDSL rendszerek újabb generációját - G.fast és G.mgfast (Multi Gigabit fast) technológiák- ismertette, nem csak elvi, de gyakorlati példákkal is szemléltetve. A már leginkább csak optikai hálózatokban gondolkodó mérnökök példákat kaptak, hogy a hagyományos technológiák is tovább éltethetők, sőt környezetbarátabb, energiatakarékosabb megoldással is tudják az EU SZIP elvárásokat teljesíteni.
A nap zárásaként dr. Gábori László, az Informatikai Szakosztály elnökségi tagja ismertette a szakosztály programját, céljait. Ezek a teljesség igénye nélkül:
•    Informatikai szakemberek (nem mérnök informatikusok) bevonása a kamarai munkába, az MMK-ba
•    Jogszabályi alap megteremtése: szabványok, dokumentumok, ajánlások kidolgozása
•    Minősítési szintek meghatározása: IT műszaki ellenőr, Szoftver Tervező (Architect), Adatszakértő (Data Scientist),
•    További képzések meghatározása, alapképzés kibővítése
•    Szponzorok bevonásával minőségi gyártói képzések indítása

Bölsei Tamás