BPMK

Közlekedési Kultúra Napja

Immár ötödik alkalommal rendezik meg a hazai kezdeményezésre megszületett Közlekedési Kultúra Napját május 11-én. Az országos programsorozat célja, hogy ráirányítsuk a széles közvélemény figyelmét a közlekedésben részt vevők együttműködésének fontosságára.

Ennek érdekében rendezvények, aktivitások teremtenek alkalmat arra, hogy a közlekedéshez kapcsolódó szakmai közösség és a civil társadalom találkozzon a közlekedési kultúra, benne a biztonság és együttműködés összetett kérdéseivel. További cél, hogy a rendező szervezetek széles körben népszerűsítsék az ember közlekedéssel kapcsolatos tárgyi és szellemi értékeit a közúti, a vasúti, a vízi és a légi közlekedés számos területén, megszólítva valamennyi korosztályt.
A Közlekedési Kultúra Napja hagyományos, a MÜPA-ban megrendezett nyitóeseményét dr. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg, aki köszöntőjében emlékeztetett: a rendezvényhez idén már több mint nyolcvan közlekedési társaság, szakmai és civil szervezet, illetve települési önkormányzat csatlakozott. A 70 éves Közlekedéstudományi Egyesület nevében köszönti dr. Tóth János, a KTE főtitkára mondott rövid köszöntőt, majd dr. Ledia Lazeri, az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) Magyarországi Iroda vezetője, valamint dr. Alexander Vogt, az Európai Közlekedéstudományi Platform szakmai főtanácsadója tartott rövid vetített előadást. Az országos esemény rendezvényeit és aktivitásait ismerteti Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Közlekedésbiztonsági Tagozatának elnöke, az Eseménykoordinációs Munkacsoport vezetője.

Az ünnepség díjátadóval zárult, ahol átnyújtották az év hidja, az év körforgalma, az év KRESZ parkja, az év közlekedésbiztonsági fotója, illetve az év közlekedési kiadványa című pályázatok díjait és okleveleit.
Kezdetektől a programsorozat egyik kezdeményező/rendező szervezete a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara. Az idei programnyitó rendezvényen szakmai önkormányzatunkat Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, az MMK alelnöke képviselte.


Előzmények
2010 márciusában az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország – köztük Magyarország - kiemelt támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” (Decade of Action for Road Safety) 2011-2020 programot, mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját. A program a Föld valamennyi kontinensén 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében. A nyitónapon, Budapesten is nagyszabású rendezvények voltak, amelyek a GRSP Magyarország Egyesület koordinációjában, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Nemzeti Közlekedési Hatóság, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Közlekedéstudományi Intézet, a Magyar Autóklub, a WHO Nemzeti Iroda és más résztvevők közreműködésével valósultak meg.
Az elmúlt időszakban megállapítható volt, hogy hazánk jelentős eredményeket ért el a közeledésbiztonság javítása terén, de a tartós, további javulás újabb erőfeszítéseket, az eddigi eredményes balesetmegelőzési tevékenység megtartása mellett újszerű megközelítéseket is igényel.
Ennek keretében – az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkársággal történt előzetes szakmai konzultációt is figyelembe véve – a Közlekedéstudományi Intézet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, és 10 rendező szervezet a Közlekedéstudományi Egyesület koordinációjával kezdeményezte hagyományteremtő szándékkal 2015. május 11–én „A KÖZLEKEDÉSI KULTÚRA NAPJA” című esemény megtartását.