BPMK

Járműirányítási mérnökképzés indul a Műegyetemen

Autonóm járműirányítási mérnök mesterszakot indít szeptemberben a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara.

Az angol nyelvű képzés célja, hogy a járműipar legdinamikusabban fejlődő területéhez kapcsolódva, az önvezető járművek fejlesztésére képezzenek szakembereket.

A RECAR (REsearch Center for Autonomous Road vehicles) program keretében a BME és az ELTE, partnereikkel együttműködve ötvözik az egyetemeken megtalálható elméleti tudást a gyakorlati tapasztalatokkal - közölte a Műegyetem az MTI-vel.
Az egyetemek, az MTA SZTAKI kutatóintézettel, valamint a Bosch, a Knorr-Bremse és a Continental vállalatok összefogásával létrejött kutatóközpont olyan oktatási struktúrát alakított ki, amely garantálja, hogy a mesterképzést elvégző szakemberek nemzetközileg is elismert tudással gyarapodjanak. A szakra jelentkezők széleskörű ismereteket sajátíthatnak el az önvezető járművek tervezéséről és fejlesztéséről, amely tudás a dinamikusan fejlődő hazai járműipar bármely résztvevője számára kiemelt értékkel bír - írták a közleményben.
Kitértek arra is: a hallgatók a kar zalaegerszegi oktatási és kutatási telephelyén, az Autóipari Próbapályával együttműködésben egyedülálló gyakorlati ismereteket is szerezhetnek az autonóm járművek tesztelése területén is.
A képzésben részt vesz a BME villamosmérnöki és informatikai Kar is, amely 2018. szeptembertől BProf üzemmérnök-informatikus szakot indít, enyhítendő a munkaerőpiac informatikushiányát.
(MTI)

Mesterképzésben továbbra is első a BME

Lezárult a felvételi eljárás a februárban induló keresztféléves képzésekre. A legtöbb hallgató a Műegyetemre nyert felvételt. A Műegyetem mesterképzésein kezdik meg a legtöbben tanulmányaikat. Országos összehasonlításban ez kiemelkedő adat, hiszen az összes felvett 27%-a a BME-re jutott be. Túlnyomó részük, 964 fő állami ösztöndíjas képzésben kezdi meg tanulmányait.
A tavalyi eredményünkkel (950 fő) összehasonlítva kismértékű növekedés tapasztalható, ami kitűnő eredmény a kedvezőtlen demográfiai folyamatok tükrében (az országosan felvett létszám közel 1%-kal csökkent). Szintén kiemelendő, hogy mindez nem járt együtt a felvettek pontszámának csökkenésével.
A Műegyetem a mesterképzéseket meghatározónak és fontosnak tartja a gazdaság fejlődéséhez, amelyhez elengedhetetlenül szükségesek a mesterdiplomával rendelkezők. Az ilyen oklevelet szerzők kezdő fizetése a diplomás pályakövetési rendszer adatai alapján jelentősen meghaladja a csak alapvégzettséggel rendelkezőkét.
Veszprémi Károly, oktatási rektorhelyettes