BPMK

Nemzetközi együttműködésre van szükség az elektromobilitás fejlesztésében

Nemzetközi együttműködésre van szükség az elektromobilitás fejlesztésében és az iparág előtt álló kérdések megválaszolásában, mivel ezen a téren nincsenek speciálisan magyar megoldások, az iparág jövője egész Európa számára az egyik legjelentősebb kihívás – mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár szeptember 19-én Budapesten, az Emobility Forum 2017 konferencián.

Az államtitkár közölte, hogy a hamarosan lezáruló új közbeszerzés keretszerződése csaknem 1700 elektromos töltőállomás létesítését biztosíthatja Magyarországon. Lepsényi István hangsúlyozta, hogy az elektromobilitás a következő évek kulcskérdése lesz, az új üzleti modellekkel vagy az önvezető technológiákkal együtt, ezért a szabályozási, energiaellátási és közlekedési kérdésekben a tapasztalatok megosztására van szükség.
A legtöbb e-mobilitási szabadalom Európában születik, Magyarországnak pedig arra kell törekednie, hogy a fejlesztésekben aktívan részt tudjon venni - tette hozzá. Kiemelte az infrastruktúraépítés, az ösztönző szabályozási környezet és a kedvezmények jelentőségét, de fölhívta a figyelmet arra is, hogy a változások nem csak a kormányzat, hanem a gyártók, a beszállítók, az intelligens hálózatok és a kutatás-fejlesztés számára is új feladatokat jelentenek.
Felidézte, hogy a kormány 2016 óta csaknem 2 milliárd forinttal támogatta az elektromos autók vásárlóit, az önkormányzatoknak pedig több mint 500 millió forintot biztosított töltőállomások létesítésére.
Az államtitkár szerint régiós összehasonlításban Magyarországon kiemelkedően jó az elektromos járművek fogadtatása, a pályázók között jelentősen nőtt a magánszemélyek aránya. Hozzátette, hogy a kormány kibővítette és jogi személyek számára is elérhetővé tette, valamint egyszerűsítette az elektromos autók beszerzését segítő támogatást, amely akár másfél millió forinttal támogatja az ilyen járművek terjedését - hangsúlyozta az államtitkár.
Lepsényi István kijelentette, hogy az elektromos autók beszerzésének direkt ösztönzési programjára a források ezután is rendelkezésre állnak, a nukleáris energia pedig biztosítani fogja az új hajtású járművek energiaigényét. (MTI)