BPMK

A világ legjobbjai között a Műegyetem Gépészmérnöki Kara

A National Taiwan University Ranking (NTU) legfrissebb, október 10-én megjelent listáján, egyetlen magyarországi mérnökkarként a BME Gépészmérnöki Kara a 258. helyen szerepel.

A Ljubljanai Egyetemen és a BME Gépészmérnöki Karán kívül egyetlen szomszédunk műszaki egyeteme sem szerepel a 300-as listán, beleértve a bécsi, vagy a pozsonyi műegyetemet is. Ha egy kicsit távolabbra tekintünk sem cseh, sem olasz intézmény nem szerepel a listán. Sőt, a BME gépészmérnöki képzése olyan egyetemeket előz meg, mint a University of Pittsburgh, University of Edinburgh, University of Kaiserslautern, Trinity College Dublin stb. A szakterületi listák első 300 helyén Magyarországról a BME gépészmérnöki képzése mellett csupán a Semmelweis Egyetem orvos- és gyógyszerész, valamint az ELTE fizikus képzése kapott helyett.
Az NTU rangsora, amely 2007-2010 között Higher Education Evaluation and Accreditation Council of Taiwan (HEEACT) néven jelent meg, a tudományos cikkek alapján értékeli az egyetemek teljesítményét (minőségi cikkek száma, hivatkozások száma, h-index, nagy idézettségű cikkek). Mivel a rangsort teljes egészében e közlemények vizsgálatával készítik, az eredmény mind a kutatás „termelékenysége”, mind a kutatási eredmények hatása és a kutatási kiválóság szempontjából jól mutatja az intézményekben zajló tudományos kutatómunkát, amely jelentős hatással van a képzés minőségére is.
Bővebb információ: http://www.bme.hu/hirek/20161011/Mar_a_vegzes_elott_elkelnek_a_BME_GPK_mernokei