BPMK

Rekordmértékben nőttek a megújuló energiaforrások 2015-ben

Rekordmértékben nőttek világszerte a beruházások a megújuló energiaforrásokba 2015-ben: több mint kétszer nagyobb összeget fektettek beléjük, mint az új szén- és gáztüzelésű áramellátókba - derült ki a REN21 szervezet kutatói által a zöldenergiák globális helyzetéről készített tanulmányban.

A megújuló energiaforrásokba való új befektetések - a nagy vízerőműveket leszámítva - tavaly 285,9 milliárd dollárra nőttek a 2014. évi 273 milliárd dollárról. Az nagy vízerőmű projektekkel együtt az új befektetések elérték a 328,9 milliárd dollárt. Az új beruházások 147,2 gigawattal 1848,5 gigawattra növelték globálisan a megújulók teljesítményét, ami az eddigi legnagyobb növekedés - ismertette a tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.
A legnagyobb összegű beruházásokat - a globális beruházások egyharmadát - Kína hajtotta végre, őt követte India, Dél-Afrika, Mexikó és Chile, amelyek mind jelentősen növelték zöldenergia-ráfordításaikat. A fejlett országokban csökkentek a zöldenergia-beruházások, különösen Európában, ahol az előző évhez képest ötödével esett vissza.
A tanulmány szerint "a megújuló energiák mostanra világszerte az energiaforrások fő áramába tartoznak, és új piacok alakulnak ki minden térségben". A legtöbbet a szél- és napenergia-beruházásokra költöttek, az összes zöldenergia beruházás több mint fele a napenergiára jutott. (MTI)