BPMK

Nemzetközi innovációs díjat nyert a kompozit busz

A legnagyobb kompozit ipari szervezet, a JEC kategórianyertesként innovációs díjban részesíti a Modulo buszcsaládot az önhordó, moduláris felépítésű, teljes kompozit váz miatt, amelyet a magyar evopro tervezett és az orosz NCC gyárt.

JEC Innovációs Díj 2016
28 kategóriában hirdetett nyertest a világ legnagyobb kompozit iparági szereplőket képviselő szervezete a JEC Innovációs Díj program keretében. Az 1998-ban alapított program célja, hogy felkutassa, díjazza és ismertesse a leginnovatívabb kompozit megoldásokat világszerte. FrédériqueMutel, a 250.000 szakembert tömörítő JEC Group elnöke kiemelte, hogy az idei évben a zsűrinek nehéz dolga volt a legkiválóbb projektek kiválasztásában. A pályázatok megnövekedett mennyisége és a termékek sokfélesége mellett azok magas minősége is szorosabb versenyt eredményezett. A döntési szempontok, mint a műszaki kiválóság, a piaci potenciál, a szakmai együttműködés, a gazdasági és környezeti hatás, valamint az eredetiség alapján sikerült minden kategóriában a legkiválóbb termékeket díjazni. Az innovációs díj nemzetköziségét jól mutatja, hogy a győztesek között európai, amerikai és ázsiai pályázók is vannak. Az evopro és NCC (Nanotechnology Center of Composites) városi tömegközlekedés kategóriában ezennel olyan prominens gyártók mellett vehetik át a kitüntetést, mint az osztrák KTM Technologies, a német BMW vagy Audi, a spanyol ACCIONA Infrastructures, a belga Sonaca, az amerikai BallyRibbon Mills, a francia Faurecia Automotive Exteriors vagy az olasz Automobili Lamborghini.

Modulo busz a JEC World Show kiállításon
A díjnyertes termékek március 8-tól 10-ig tekinthetők meg a JEC World Show kiállításon Párizsban, mely az iparág legtámogatottabb és legnagyobb seregszemléje, mintegy ötször akkora, mint bármely más, kompozit témában szervezett szakvásár. A nyertes Modulo buszból a látogatók egy 8 méteres, tisztán elektromos hajtású járművet vehetnek szemügyre közelről, mely a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) számára készült. A díjátadó ünnepségre március 8-án 17 órakor kerül sor, ahol a díjnyertesek rövid előadás keretein belül mutatják be termékeiket és a gyártáshoz alkalmazott technológiát.

Innováció a buszgyártásban
A Maform stúdió formatervei alapján készült járműhöz a magyar evopro mérnökiroda által tervezett és az orosz NCC által tökéletesített gyártási technológia eredményeként az üvegszál-kompozit, szendvicsszerkezetű, vékony keresztmetszetű, önhordó váz egyedülálló megoldást kínál a buszgyártásban. A moduláris felépítés költséghatékony sorozatgyártást tesz lehetővé, továbbá ugyanazon modulfajtákból különböző méretű járművek ragaszthatók össze ugyanazzal a gyártási eljárással. A díjnyertes vázszerkezet előnyei között kiemelt fontosságú, hogy ultrakönnyű, ezáltal kisebb fogyasztású és kevesebb károsanyag-kibocsátású jármű építhető belőle; az önhordó kompozit váz korrózióálló, így alacsonyabbak a karbantartási költségek is.A moduláris felépítésnek köszönhető költséghatékony és gyors gyártás versenyelőnyt jelent a hagyományos fémvázas buszokhoz képest.