BPMK

Kvassay Tibor 1928–2022

Egyetemi tanulmányait 1946–50 között végezte a Budapesti Műszaki Egyetem mérnöki karán, a vízépítési tagozaton, ahol 1950-ben szerzett mérnöki oklevelet.Tanulmányai befejezése után a Kotró és Vízépítő Nemzeti Vállalat diósgyőri főépítésvezetőségére került beosztott mérnöknek.

Itt később, mint építésvezető és csoport-építésvezető a diósgyőri kohászati üzemek rekonstrukcióval kapcsolatos építőipari munkák vezetését látta el. Amellett, hogy komoly ipari, mélyépítési gyakorlatra tett szert, fontos szakmai kapcsolatokat is sikerült kiépítenie. Főnökei gyorsan felismerték, hogy kiváló szervező és tehetséges tárgyaló. Ennek köszönhetően 1953-ban áthelyezték az Építésügyi Minisztériumba, ahol területi főmérnökként 1956 végéig különböző nagy, ipari beruházások építőipari koordinációja volt a feladata. 1957-ben kinevezték a Budapest Fővárosi Tanács felügyelete alatt működő beruházó vállalat, a FŐBER műszaki vezetőjének. 1972-ig, tehát 15 éven keresztül szervezte és irányította a budapesti lakásépítések beruházási feladatait. 1972-ben meghívták az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottsághoz, ahol – 1989. december 31-i nyugállományba vonulásáig – főosztályvezetőként az építő- és az építőanyagipar, továbbá a településfejlesztés koordinálását végezte.

Nyugdíjba vonulása után ismereteit és tudását hasznosítva különböző területeken szakértői tevékenységet folytatott. Megszerezte az értékbecslői és ingatlanforgalmazói képesítést és ezen a területen 1996-ig tevékenykedett, majd az Országos Atomenergia Hivatalban dolgozott szakértőként túl a nyolcvanon is.

Vasdiplomáját 2015 tavaszán vette át. Díjai: Alpár-díj (1977) és Eötvös-díj (1986).