BPMK

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehette át a BPMK elnöke

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az államalapítás napja alkalmából átadta a Magyar Érdemrend kitüntetéseket augusztus 19-én Budapesten, a Károlyi-Csekonics-palotában.

A rendezvényen – Novák Katalin köztársasági elnök által adományozva – a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vehetett át Kassai Ferenc építőmérnök, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke a hazai és a határon túli magyar mérnöktársadalom fejlődését szolgáló munkája, valamint elhivatottan végzett, eredményes szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként.

KASSAI FERENC BPMK ELNÖK FELTERJESZTÉSE ÁLLAMI KITÜNTETÉSRE

Miniszterelnökség
Gulyás Gergely úr részére
miniszter

Tisztelt Miniszter úr!

Javasoljuk, hogy Kassai Ferenc okl. építőmérnököt, geodétát, automatizálási szakmérnököt a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnökét, a magyar mérnöktársadalom doyenjét, egész életpályájának elismeréséül, a magyar mérnöktársadalom érdekében kifejtett szakmai és közéleti munkásságának elismeréseként Magyar Érdemrend középkereszt kitűntetésben részesíteni.
Kassai Ferenc Piliscsabán született 1939. április 9-én. Gimnazistaként az 1956-os forradalom idején részt vett a laktanyából kihozott fegyverek szétosztásában, ezért nem nyerhetett felvételt Műszaki Egyetemre, így mezőgazdasági főiskolára iratkozott be. (Egyetemi diplomát 1973-ban kapott.) A katonai szolgálat alatt elvégezte a geodéta tanfolyamot, és ez meghatározta későbbi életét; az építőmérnöki diplomát követően automatizálási szakmérnöki oklevelet is szerzett, és középvezetői beosztások után a rendszerváltás kezdetén saját vállalkozást hozott létre, amely a hírközlési cégek számára több koncessziós területen végzett munkákat az optikai kábelek kiépítésével. Szakterületeiből – geodézia, geoinformatika és hírközlés – adódóan a térinformatikai rendszerek, az e-közműnyilvántartás kidolgozásának és bevezetésének egyik hazai úttörője volt. Mindig mérnöki gondolkodásmóddal közelítette meg a feladatokat. 1998-tól 2002-ig a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadójaként tevékenykedett, ezután vállalkozóként számos megbízást kapott.
Az elmúlt másfél évtizedet kemény küzdelmekkel a mérnöki kamarában töltötte. Sokszor hangot adott annak a meggyőződésének, hogy hosszabb távú tervezés és előrelátás nélkül nem lehet fejlődés.  Fontosnak tartja a a közéleti és szakmai szereplők szoros együttműködését, a társadalom szolgálatát, a gyorsan változó világ által megkövetelt folyamatos tanulást, képzést, továbbképzést.
Az elmúlt másfél évtizedet kemény küzdelmekkel a mérnöki kamarában töltötte. Már a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara 1996-os megalakulásakor elnökségi taggá választották, majd 1998-tól 2007-ig alelnök volt, 2007-ben elnökké, 2008-ban a Magyar Mérnöki Kamara alelnökévé is megválasztották (bizalmat kapott négy és nyolc év múlva is).  Közreműködött a Műszaki Értelmiség Napja megszervezésében; a Digitális Jólét Program, 5G Koalíció, Mesterséges Intelligencia Programjának tagja. Kamarai elnökként nagyon fontosnak tartja azt a mérnöki, szakmai munkát, amellyel a köztestület segíteni tudja Magyarországot a patrióta gazdaság megteremtése felé vezető úton.
Közéleti pályáját a rendkívüli aktivitás jellemzi. Több szakmai szervezetekben tölt be fontos tisztségeket; a mérnöktársadalom érdekeiért való kiállása példamutató.  Számos cikke jelent meg a különböző szakmai folyóiratokban, ezen túlmenően véleményformáló publicisztikai írásokkal, rádió-, és televízió-interjúkkal fejtette ki a mérnöki világot érintő, és országos figyelemre számot tartó kérdésekről a véleményét. Az elmúlt másfél évtizedben szerepelt a közszolgálati televízió és rádió, valamint a helyi televíziók műsoraiban, publicisztikája megjelent az összes országos sajtótermékben.

Tisztelt Miniszter úr!
Kassai Ferenc mérnöki és közélet pályája joggal állítható követendő mintául a jelen és a jövő mérnökgenerációi elé. Olyan mérnöki nemzedék tagja, akik a legnemesebb magyar mérnökhagyományok folytatói, és nehéz, változó történelmi és társadalmi körülmények között is képesek voltak megmutatni, hogy az ország számíthat a saját műszaki értelmiségére, a mérnöktársadalomra.


Budapest, 2022. május 23.

Kategória további cikkei: « FELHÍVÁS Kitüntetett mérnökök »