BPMK

Közlekedési Kultúra Napja

Az elmúlt években egyre nagyobb sikerrel, egyre szélesebb körben szerveztük meg a Közlekedési Kultúra Napját május 11-én, illetve ahhoz kapcsolódóan.

Az eseménysorozat egyik kezdeményezője és rendezőszervezete kezdetek óta a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Közlekedéstudományi Egyesület, a Közlekedéstudományi Intézet, a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A szervezőbizottság – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – a hagyományoknak megfelelően az idei évben is megkezdte a rendezvény előkészítését, a koronavírus kapcsán bevezetett veszélyhelyzet és a lakosság biztonsága érdekében azonban az eseménysorozat programjait is módosítanunk kellett: az április 1-re tervezett Közlekedésbiztonság – Kultúra című témavezető szakmai konferencia elmarad, amennyiben a helyzet megengedi, akkor május 11-én, vagy ahhoz közeli időpontban egy internetes konferencia megszervezésének lehetőségét vizsgáljuk. Kérjük, hogy idén május 11-ére és az ahhoz kapcsolódó időszakra olyan újszerű aktivitásokat, programelemeket szervezzünk, amelyek tartalmas, értékes információkkal, jó tapasztalatok, gyakorlatok átadásával ráirányítják a figyelmet a Közlekedési Kultúra Napja eredeti célkitűzéseinek fontosságára. Javasoljuk, hogy új elemként a biztonságtudatos közlekedés kultúrája, a környezettudatos közlekedés kultúrája, a közösségi közlekedés kultúrája mellett tűzzük ki idén célul az egészségtudatos közlekedés kultúrájának formálását is. Online aktivitások kitűzése preferált. Az eddigi évekhez hasonlóan ismét országos reprezentatív közvélemény-kutatás készül a közlekedési kultúráról, illetve idén is kiírásra kerülnek a Közlekedési Kultúrák Értékei pályázatok az alábbi kategóriákban:

az Év Hídja,

az Év Körforgalma,

az Év KRESZ Parkja,

az Év Közlekedésbiztonsági Fotója,

az Év Közlekedési Kiadványa és új elemként az Év Kerékpárútja,

az Év Közlekedésbiztonsági Társadalmi Felelősségvállalása témakörben.
Fentieken felül közterületi közlekedésbiztonsági plakátkiállítást készítünk elő, melynek bemutatására a veszélyhelyzet enyhülését, megszűnését követően kerülhet sor. Kérjük, kapcsolódjanak be a programokba, ajánlják munkatársaik figyelmébe a pályázatokat, a www.akozlekedesikulturanapja.hu/ honlapot!

Amennyiben – a jelenlegi ismeretek szerint – a világjárvány augusztus-szeptember hónapig lezajlik, kérjük, hogy a jelentősebb résztvevőket vonzó, idénre tervezett a Közlekedési Kultúra Napi rendezvényeiket szeptember 16-ára, a közúti halálos áldozatok nélküli európai napra szervezzék kapcsolódó rendezvényként.