BPMK

FELSŐOKTATÁS: KORMÁNYZATI ÁTCSOPORTOSÍTÁS?

A napokban megjelent újsághírek szerint a felsőoktatás területén kormányzati átcsoportosításra kerülhet sor, mégpedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tehermentesítésével, a felsőoktatás állami irányítása az Innovációs és Technológiai Minisztérium hatásköre lenne a továbbiakban.

Mérnökszemmel ennek a változtatásnak komoly előnyei lehetnek, néhányat ezek közül megemlítenék.
Kezdeném azzal, hogy egyöntetű, kamarai vélemény szerint a mérnökség, a mérnöki tudományok és tevékenységek sokasága nyert azzal, hogy az innovációnak külön minisztériumot állított föl a kormányzat; erről magam is elmondtam a véleményemet a sajtóban. Arról is sokszor esett szó a mérnökeink között, hogy a mérnökutánpótlás kérdésében döntő felsőoktatás mintha alárendelt szerepet kapna EMMI struktúrájában, márpedig az, hogy mire megy az ország gazdasága a jövőben, nagymértékben függ a mérnökképzés minőségétől, a műszaki értelmiség felkészültségétől. Vagyis a jó, a változó időkhöz, és a változó kihívásokhoz alkalmazkodó minőségtől. Erre pedig oda kell figyelni. Ha ezt a célt szolgálja az átcsoportosítás, akkor örömmel fogadjuk.
Örömmel fogadjuk azért is, mert azokat a belső változások, amelyek a műszaki tudományok körében nap nap után végbemennek, az innovációs minisztérium szakembergárdája és maga az akadémikus-mérnök miniszter, Palkovics László, szinte „testközelből” tudja követni. E minisztérium küldetéséből következik, hogy műszaki szemmel lássa-érzékelje a tudomány világának fejlődését és e fejlődésből adódó követelményeket, amelyeket aztán stratégiai és napi szinten is az „államigazgatás” nyelvére tud lefordítani.
A felsőoktatás (és benne a műszaki képzés) mindig viták kereszttűzében állt, és én ebben nem látok kivetnivalót, a mesterkélt vitáknak azonban nem látom értelmét, sőt egyenesen károsnak gondolom azokat, ahogyan azt is, ha átveszünk idegen eszközöket, módszereket, olyanokat, amelyek a nagy hagyománnyal és elismertséggel rendelkező magyar mérnöki oktatástól veszik el a levegőt. Itt a bolognai modell kellően át nem gondolt alkalmazására gondolok. Vallom, hogy a magyar felsőoktatásnak a magyar tradíciókra kell támaszkodni. Ez nem bezárkózást jelent, hiszen ez a lehetetlenséggel volna egyenlő a világháló korában, ráadásul – ki ne tudná –, hogy mérnökeink elvitték a magyar alkotóerő hírét a nagyvilágba, a múltban és a jelenben egyaránt. Ha az innovációért felelős kormányzati szerv kezébe kerülne holnaptól vagy holnaputántól a felsőoktatás irányítása, a tudományos műhelyek és az innováció összehangolása, talán még több tudósra, kutatóra lehetünk majd büszkék itthon és szerte a világban.
A kormányzati feladat-átcsoportosításnak ez is a gyümölcse lehet.

Kassai Ferenc

Az írás a Világgazdaság augusztus 26-i lapszámában jelent meg.