BPMK

Épületgépészeti szakmai továbbképzés a Construmán

A Construma nemzetközi építőipari szakkiállítás 2017-ben az Otthonteremtési kiállítási csokor alcímet viseli. Páratlan év lévén, ismét csatlakozik a Hungarotherm kiállítás is a csokorhoz. Így az építőipar a lakberendezés, design kerttervezés, kertápolás megújuló energia témakörök az épületgépészettel együtt teljeskörűen lefedik az otthonteremtés kínálatát.

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara "Épületek fűtési igényének és nyári hőterhelésének energetikai vizsgálata" címmel tartott épületgépészeti szakmai továbbképzést a Construma szakkiállítás nyitónapján, április 5-én 9 órai kezdettel.

A szakmai továbbképzési napot Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, az MMK alelnöke nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket.
Megnyitójában elmondta, hogy jelenleg Magyarországon az összes energiafogyasztás negyven százaléka épületeinkben történik, ezek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Magyarország gazdasági növekedését hátráltatja az alacsony energiahatékonyság, amely legkisebb költséggel és legnagyobb társadalmi és éghajlatvédelmi haszonnal az épületek energiatakarékos, fenntartható építése és felújítása terén javítható. Erre figyelmeztet bennünket az elmúlt időszak tomboló hősége, az idei hosszú téli időszak és általuk a jelentősen megnövekedett energia-csúcsfelhasználás. A hazai mintegy négymillió lakást kitevő állománynak legalább fele nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek, és ez érvényes családi házakra, társasházakra és panelépületekre egyaránt; a középületek esetében az arány még rosszabb. Az ország energiafelhasználásának közel 40%-a az épületeink energiaellátására fordítódik, melynek kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható. Tehát egyre fontosabb, hogy a megtermelt energia minél hatékonyabban kerüljön felhasználásra. Az európai energiahatékonysági előírások minden EU országra érvényesek, ezért a magyarországi jogalkotás megfelelően szabályozta ezt a kérdést. Ám az is igaz, hogy a magyar lakosság még nem kellően motivált az energia ésszerű felhasználásában: nálunk az épületek energiafelhasználása mintegy kétszerese az indokoltnak. 

Fontos tehát, hogy a polgárok gondolkodásmódja változzon, a felhasználók törekedjenek az energia-megtakarításra; mindenki szeme előtt az legyen, hogy a fel nem használt energia a legjobb energia-megtakarítás, és a rezsicsökkentés új dimenziója.
Az energiafelhasználás csökkentése napjaink egyik legfontosabb feladata mind lokálisan, mind globálisan.  Ennek nagyon fontos része az energia hatékonyság növelése. Hangsúlyozta, hogy e cél elérésében eminens szerepe van az épületgépészetnek, ami az építmények esetében ma már a bekerülési költség, mintegy 70%-át is eléri.
Nagy Gyula, az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnöke köszöntötte a szakmai továbbképzés résztvevőit. Elmondta, hogy az energetika ma kiemelt és divatos szakterület. Ebben az épületgépészetnek meghatározó szerepe van. Ezért nagy a felelőssége is az épületgépészettel foglalkozó mérnököknek. A megfelelő rendszerek kialakításához felkészült, jól képzett szakemberekre van szükség. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépész Tagozata a szakmai továbbképzési programjaival. Felhívta a figyelmet a következő, szeptemberi Épületgépész Tervezői Konferenciára, ahol a tavalyihoz hasonlóan a kollégák a saját terveiket mutatják be és elmondják a tervezés kapcsán felmerült problémáikat, dilemmáikat is. A mai nappal a résztvevők teljesítették a kötelező éves szakmai továbbképzési kötelezettségüket, de javasolja, hogy a további képzéseket is látogassák a kollégák.

A szakmai továbbképzési nap moderátora Nagy Péter okl. épületgépészmérnök volt, aki a megnyitáskor ismertette a programot és bemutatta az előadókat. E szerint két részben történt a továbbképzés. Az első részben: Az Épületek belső léghőmérséklete és légtömörsége, A napsugárzás és a külső léghőmérséklet elemzése, Energetikai számítások az MSZ EN ISO 13790 szabvány alapján. Transzparens felületek, komfort és hűtési energia igény témakörei kerültek ismertetésre. Az előadó: dr. Csáky Imre adjunktus, a Debreceni Egyetem Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék vezető-helyettese.
Második részben; Hőfokgyakorisági görbék Magyarországon, Épületek külső méretezési hőmérséklete Magyarországon, Különböző méretezési hőmérsékletek hatása a kivitelezési költségekre címmel tart előadást dr. Verbai Zoltán tanársegéd Debreceni Egyetem Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék.

A Construma kiállítás ünnepélyes megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, mint a kiállítás kiemelt támogatóját és együttműködő partnerét köszöntötte a mérnöki kamarát, majd átadásra kerültek a 2017. évi Consrtuma és Hungarotherm díjak.


A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója mint a kiállítás kiemelt támogatóját és együttműködő partnerét köszöntötte a mérnöki kamarát. Ahogy Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese fogalmazott „A CONSTRUMA a régió legjelentősebb építőipari kiállítása”; majd beszéde után átadta a szót Rahul Chhabra indiai nagykövetnek, a rendezvény díszvendégének.

A köszöntők után dr. Kakasy László ÉMSZ elnök és Ganczer Gábor 3 éves stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá.
2017-ben a CONSTRUMA Nagydíjat és oklevelet Tállai András államtitkár és Ganczer Gábor adták át a díjazott cégek képviselőinek.
Horváth Sándor, a Construma díj zsűri elnöke szólította a díjazottakat: BACHL Kft. -BACHL EXTRAPOR RELAX 100; FOTO REKLÁMSTÚDIÓ Kft. INTERO DESIGN; SIKA Hungária Kft. SikaCeram®-500 ceralastic; BRAMAC   Kft. BRAMAC COOL TETŐRENDSZER; SCHLÜTER - SYSTEMS KG DITRA-HEAT-E; LEIER HUNGÁRIA Kft. LEIER SMART KÉMÉNY.
A Hungarotherm díj nyerteseit Denk András, a zsűri elnöke jelentette be: OVENTROP GmbH & Co. KG - TÉRFOGATÁRAM SZABÁLYOZÁSSAL MŰKÖDŐ  Q-TECH TERMOSZTATIKUS SZELEPCSALÁD; WEISHAUPT Hőtechnikai Kft. - WEISHAUPT THERMO CONDENS WTC –GW –B SOROZAT; HERZ ARMATÚRA Hungária Kft. - HERZ PELLETSTAR CONDENS KONDENZÁCIÓS PELLETKAZÁN; HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. - EGYHELYISÉGES HŐVISSZANYERŐ-SZELLŐZTETŐ BERENDEZÉS; NILAN Légtechnika Kft. - NILAN COMPACT POLAR KÜHL AIR 9.
Denk András gratulált a nyertes pályázatokhoz az MMK Épületgépészeti Tagozat nevében.
Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a Construma ÖKO CITY kiállítás megnyitóján, április 5-én jelentette be, hogy 2017. augusztusában újabb felhívások jelennek meg. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány kiemelten fontos kérdésként kezeli az energiatakarékosság kérdését. A pályázatok közül nem csak az Otthon melege program, de a CSOK és a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) fontosságára is felhívta a figyelmet.